Amaury Miller / Hollandse Hoogte
NOS Nieuws

'Mensonterend, slapen in een kelder waarin is gepoept'

 • Ben Meindertsma

  Redacteur

 • Bas de Vries

  NOS Net-redacteur

 • Ben Meindertsma

  Redacteur

 • Bas de Vries

  NOS Net-redacteur

Uren aaneen onder de koude douche. Omdat je na een serie nachten met nauwelijks slaap de volgorde van bestuursleden van de vereniging niet meer weet te onthouden. Lang in de gracht staan vanwege hetzelfde 'vergrijp'. Slapen in een kelder met troep waarin gepoept en geplast is.

De vader van een van de deelnemers aan de uit de hand gelopen ontgroening van een Amsterdams mannendispuut is er woedend over. Hij wil niet dat zijn naam wordt gepubliceerd. Zijn zoon heeft net eindelijk die speciale das gekregen, ten teken dat hij de groentijd heeft overleefd. "Het komt erop neer dat mijn zoon is gehersenspoeld. Hij is gewoon blij dat hij is aangenomen."

De vader is helemaal niet tegen ontgroeningsrituelen en het bijbehorende stunten, zegt hij. Zo moesten de 'feuten' in Amsterdam allerlei trofeeën zien te scoren bij een bekend hotel of een attractie, die een plek kregen bij de vereniging of bij een bestuurslid thuis. Daar kan hij de humor nog wel van inzien.

Hij is ook niet tegen stevige, vermoeiende uitdagingen die ervoor zorgen dat een groep dichter bij elkaar komt. "Maar op een gegeven moment moet het steeds heftiger, steeds verder en verder en verder gaan. En dan word je wekenlang gejend, getreiterd, geslagen, dronken van het slaaptekort. Je moet dingen eten die zijn bedorven of waarin is gekotst."

"Dat gaat toch echt alle grenzen te buiten? Ik vind het mensonterend. Dit staan ze niet eens toe in een Amerikaanse strafgevangenis. Ik vind dat deze vorm van ontgroening niet meer past in de huidige samenleving. Laten we hopen dat alle media-aandacht eraan bijdraagt dat de besturen de ogen openen en zich beraden op oude tradities. Zoals in zoveel sectoren gebeurt. Juist bij deze verenigingen is het tijd om te innoveren."

Wilt u reageren? Mail naar ben.meindertsma@nos.nl en/of bas.de.vries@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl