Hollandse Hoogte
NOS Nieuws

Universiteit Amsterdam roept studentencorps tot de orde

 • Ben Meindertsma

  Redacteur

 • Bas de Vries

  NOS Net-redacteur

 • Ben Meindertsma

  Redacteur

 • Bas de Vries

  NOS Net-redacteur

De Universiteit van Amsterdam roept het bestuur van het Amsterdamsch Studenten Corps (ASC) morgen op het matje. Aanleiding zijn incidenten tijdens de ontgroening bij een mannendispuut van ASC vorige maand, waardoor drie studenten naar het ziekenhuis moesten.

Volgens een woordvoerder wil het College van Bestuur weten welke maatregelen de vereniging gaat nemen om herhaling te voorkomen. "Dat wordt de belangrijkste boodschap morgen: je moet niet pas optreden als het gebeurt, maar voorkomen dat het gebeurt. Als de vereniging ons niet weet te overtuigen dat men greep gaat krijgen op de situatie, dan komen er andere maatregelen in beeld. Want dit is natuurlijk onacceptabel."

Bij de mogelijke maatregelen gaat het volgens de woordvoerder onder meer om het intrekken van de bestuursbeurzen, het geld dat bestuursleden van de universiteit krijgen om de studie-achterstand te financieren die zij met hun werk voor de vereniging oplopen.

Slapen tussen afval

De universiteit en het corps zaten afgelopen vrijdag nog om de tafel om te bespreken hoe misstanden als in Groningen konden worden voorkomen. Het bestuur van ASC heeft toen geen melding gemaakt van de incidenten van vorige maand, toen eerstejaars onder meer in de gracht moesten zwemmen en moesten slapen tussen het afval. Dat gebeurde pas vandaag nadat de NOS vragen had gesteld aan rector Boris Bekkering van ASC/AVSV.

De Universiteit van Amsterdam wil nog niet zo ver gaan als Groningen, waar gemeente, universiteit en hogeschool willen stoppen met de ontgroening. "Wij zeggen: kennismaking kan, excessen niet", zegt de UvA-woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl