NOS NieuwsAangepast

Drie studenten in het ziekenhuis na ontgroening Amsterdams corps

 • Ben Meindertsma

  Redacteur

 • Bas de Vries

  NOS Net-redacteur

 • Ben Meindertsma

  Redacteur

 • Bas de Vries

  NOS Net-redacteur

Het bestuur van het Amsterdamsch Studenten Corps (ASC) heeft interne straffen uitgedeeld vanwege incidenten tijdens de ontgroening van een dispuut. Studenten moesten vorige maand in de gracht zwemmen en slapen tussen het afval. Drie van een groep van twaalf werden naar het ziekenhuis gebracht, van wie er een drie weken later nog altijd in het ziekenhuis ligt met een darminfectie.

Volgens rector Boris Bekkering van ASC/AVSV heeft het dispuut in kwestie de regels van een convenant geschonden dat zij allen hebben moeten tekenen. "Wij beraden ons momenteel over de vraag of het hele dispuut geschorst moet worden. Van belang is dat eerst alle feiten boven tafel komen."

De straf nu bestaat eruit dat het dispuut volgend jaar minder studenten mag aantrekken. "Dit raakt hen hard, omdat het de continuïteit van het dispuut kan aantasten", zegt Bekkering.

Longontsteking

De student met de darminfectie wist niet dat hij aan een chronische darmontsteking leed toen hij aan de ontgroening begon en had ook nooit klachten gehad. Volgens Bekkering heeft hij laten weten dat zijn klachten vooral zijn opgewekt door vermoeidheid. Hij zou vandaag uit het ziekenhuis worden ontslagen. Nog onduidelijk is of de student blijvende schade overhoudt.

Een ander werd naar het ziekenhuis gebracht met een zware longontsteking. De derde verstuikte zijn enkel bij wat de studentenvereniging "een ongelukkige sprong" noemt.

De rector benadrukt dat er in geen van de gevallen sprake was van geweld en dat niemand alcohol had gedronken. Wel had een van hen schaafwonden. "Bij navraag bleek dat dit kwam door tijgeren in het bos." Geen van de deelnemers heeft na de ontgroening afgezien van lidmaatschap van het dispuut, zegt Bekkering.

Vindicat

Afgelopen week werd bekend dat een aspirant-lid van het Gronings Vindicat met hersenletsel in het ziekenhuis opgenomen is geweest. Volgens NRC Handelsblad werd hij door medestudenten zo hard aangepakt, dat hij een hersenoedeem opliep. De gemeente, de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen willen dat de verenigingen stoppen met de ontgroening.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl