Fotograaf Jeroen Oerlemans in Beiroet (2006)
NOS NieuwsAangepast

Journalist Jeroen Oerlemans doodgeschoten in Libië

Fotograaf Jeroen Oerlemans is in de Libische stad Sirte doodgeschoten door een sluipschutter.

Een getuige zegt dat hij een kogelwerend vest droeg. De kogel zou langs de bescherming zijn gevlogen en zijn hart hebben geraakt. Oerlemans zou door een sluipschutter van IS zijn geraakt.

De dood van de 46-jarige Oerlemans is gemeld door journaliste Joanie de Rijke, die bij hem was. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt zijn overlijden.

Diep triest

Minister Koenders reageert aangedaan op het nieuws. "Oerlemans is een journalist die doorging waar anderen stopten. Gedreven om het nieuws in beeld te brengen, juist in de brandhaarden van de wereld. Dat hij hiervoor nu de allerhoogste prijs betaalt is diep triest. Ik wens zijn partner, kinderen en verdere familie heel veel sterkte met dit grote verlies. Een groot fotograaf is heengegaan."

De Nederlandse ambassadeur voor Libië, Eric Strating, wenst Oerlemans' familie en vrienden op Twitter sterkte toe. Hij zegt dat zijn foto's voor eeuwig zullen voortleven.

Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom hoorde via De Rijke over de dood van Oerlemans. "Hij was op pad met een team dat mijnen ruimt in het bevrijde gedeelte van de stad."

Er komen nauwelijks journalisten in Libië, benadrukt Eikelboom. "Het tekent hem dat hij het toch aandurfde om dit verhaal te vertellen. Hij heeft de hoogste prijs betaald."

Oerlemans had zijn kogelwerende vest aan en zijn helm op, maar is aan de zijkant geraakt. "Daar ben je niet echt beschermd", zegt Eikelboom. "De kogel heeft hem recht in het hart geraakt, naar verluidt was hij op slag dood."

In Sirte wordt al maanden zwaar gevochten tussen strijders van IS en milities die loyaal zijn aan het Libische leger. IS is er bijna verdreven, maar blijft zich fel verzetten.

Jeroen Oerlemans werd in 2012 ontvoerd in het noorden van Syrië. Hij zat een week vast samen met een Britse collega voordat ze werden bevrijd.

Hij maakte onder meer foto's voor de Volkskrant, BNR Nieuwsradio, het FD en het Belgische tijdschrift Knack. In 2008, 2010 en 2011 won hij de Zilveren Camera voor beste persfoto uit het buitenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl