NOS NieuwsAangepast

Groningen eensgezind: stop met ontgroeningen

Groningen is klaar met ontgroeningen bij studentenverenigingen. De gemeente, de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen willen dat studentenverenigingen ermee stoppen.

De gemeente en de onderwijsinstellingen vinden de recente gebeurtenissen bij studentenvereniging Vindicat volstrekt onacceptabel en keuren het gedrag af.

Bij de ontgroening van het studentencorps Vindicat werd een aspirant-lid zo hard op zijn hoofd geslagen, dat hij met hoofdletsel moest worden opgenomen in het ziekenhuis.

Commissie

Om in kaart te brengen wat er precies is gebeurd, hebben de gemeente, de universiteit en de hogeschool met alle betrokken partijen overlegd. Er moet een cultuurverandering komen, vinden zij gezamenlijk. "Het doel moet zijn: van ontgroening naar introductie."

Een speciale externe commissie moet controleren of de verenigingen in de stad ook echt een cultuurverandering doorvoeren. Studentenvereniging Vindicat laat weten dat zij samen met de partijen wil gaan bepalen welke opdracht deze commissie krijgt. "Maar feit is dat er een verandering aanstaande is", zegt rector Stijn Derksen.

Herijken

Het is volgens oud-leden van de vereniging de hoogste tijd dat er iets verandert. "De recente incidenten zijn heel vervelend en naar voor betrokkenen. En schandalig bovendien", zegt Remco Kouwenhoven, de voorzitter van de Stichting Oud-leden Vindicat.

"Laten we dit moment nu aangrijpen om de vereniging te herijken en dus kritisch te kijken naar hoe we verder gaan met ontgroeningen."

Kritiek op universiteit

Minister Bussemaker van Onderwijs vindt het goed dat de onderwijsinstellingen en de gemeente nu actie ondernemen. "Jonge mensen van 18, 19 jaar die net op zichzelf gaan wonen, moeten in een veilige omgeving hun introductietijd kunnen beleven. Studentenverenigingen die deze veilige omgeving niet kunnen bieden, moeten worden aangepakt. Geweld en seksuele intimidatie is onacceptabel en moet worden bestraft".

Bussemaker: geweld bij ontgroeningen onacceptabel

Gisteravond zei Bussemaker al dat het geweldsincident een staartje zal krijgen voor de Rijksuniversiteit Groningen. Zij is niet te spreken over de reactie van de universiteit.

Ze valt vooral over de uitspraak van een woordvoerder waarin de klap op het hoofd "een interne kwestie" voor Vindicat is en dat de studenten het zelf moeten oplossen. "Volstrekt onvoldoende", zei Bussemaker gisteren.

Vorige week kwam dezelfde vereniging ook al in het nieuws door een bangalijst die werd gepubliceerd. En ook daar was Bussemaker niet over te spreken. "Een universiteit kan zowel dit verwerpelijke gedrag tegenover vrouwen als welke vorm van geweld dan ook niet accepteren."

De burgemeester van Groningen heeft het bestuur van de Vindicat al gevraagd om na te denken over de vraag of ontgroening bij de vereniging nog wel bij deze tijd past. Hij zei gisteren nog dat het wat hem betreft niet voorbij hoeft te zijn met ontgroeningen. "Maar ik vind wel dat ontgroeningen waarbij mensen lichamelijk of geestelijk letsel oplopen niet meer moeten kunnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl