Kinderen halen water uit een troebele plas in Aleppo.
NOS NieuwsAangepast

VN: bijna 2 miljoen inwoners Aleppo zonder stromend water

Door zware bombardementen in de Syrische stad Aleppo zitten bijna 2 miljoen mensen zonder stromend water, terwijl de veiligheidssituatie steeds verder verslechtert.

De luchtaanvallen hebben het waterpompstation Bab al-Nairab beschadigd, zegt UNICEF-vertegenwoordiger Hanaa Singer. Dit pompstation levert water aan ongeveer 250.000 mensen die in het oosten van de stad wonen. De opstandelingen hebben het daar voor het zeggen.

Daarop is als vergelding het Suleiman al-Halabi pompstation uitgezet. Dit station staat ook in het oosten van de stad maar levert water aan het westelijke deel van de stad dat in handen is van de Syrische regeringstroepen. Daar zitten nu 1,5 miljoen inwoners zonder water.

Singer waarschuwt voor de gevolgen: "Als je kinderen in Aleppo de toegang tot stromend water ontneemt, vergroot je het lijden waar ze elke dag mee te maken hebben."

Derde dag op rij

Aleppo ligt voor de derde dag op rij onder vuur. Gevechtsvliegtuigen voeren zware bombardementen uit op delen van de stad die in handen zijn van opstandelingen. Vooral het oosten van de stad wordt beschoten.

Bij de bombardementen zijn volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zeker 25 mensen omgekomen. Inwoners noemen het de zwaarste aanvallen van de afgelopen dagen.

De schade door de bombardementen is zo groot dat hulpverleners het werk niet aankunnen. "Het Syrische leger lijkt wapens te gebruiken die zijn bedoeld om hele gebouwen te vernietigen", zegt een woordvoerder van een van de rebellengroepen. De meeste slachtoffers liggen volgens hem onder het puin.

Noordelijk gebied heroverd

Syrië zegt dat het terreinwinst boekt. Een woordvoerder van de rebellen heeft de opmars door het regeringsleger bevestigd.

De wijken waar de rebellen zitten, zijn donderdag en vrijdag ook gebombardeerd. Het Syrische leger zegt dat het alleen plekken onder vuur neemt waar rebellen zitten. Het ontkent dat daarbij ook burgers worden geraakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl