AFP

Het Syrische leger heeft een nieuw offensief aangekondigd tegen de rebellen in het oostelijke deel van Aleppo. Het regime heeft bewoners van het oosten van de stad opgeroepen om het gebied te ontvluchten. 

Het is niet duidelijk of de aankondiging betekent dat er Syrische grondtroepen het stadsdeel in gaan. Rebellen meldden de afgelopen 24 uur al dat het oosten van de stad zwaar is gebombardeerd. Daarbij zouden vandaag zeker 12 mensen zijn omgekomen. 

Met de aankondiging van het offensief lijkt de laatste kans om de wankele wapenstilstand in Syrië te redden, vrijwel verkeken. De Syrische president Assad geeft de VS daar de schuld van. In een interview zei hij dat het bombardement van zaterdag op een Syrische legerbasis door de internationale coalitie geen vergissing maar een doelbewuste actie was.

De speciale VN-gezant Staffan de Mistura Reuters

Bij een speciale vergadering van de VN over Syrië is geen enkele vooruitgang geboekt. "Het was een lange, pijnlijke, moeilijke en teleurstellende bijeenkomst", zei de VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, na het overleg met meer dan twintig landen.

De VS stelde voor een algeheel vliegverbod boven Syrië in te voeren om konvooien met hulpgoederen de kans te geven die af te geven bij mensen die dat nodig hebben. Onder meer Iran was daar tegen. De enigen die profiteren zijn jihadistische groepen, omdat die de kans krijgen om meer gebieden in handen te krijgen, zei de Iraanse president Rouhani.

Frankrijk stelde voor om de Syrische luchtmacht een vliegverbod op te leggen. "Het antwoord van de Russen was teleurstellend", zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Ayrault.

De Nederlandse minister Koenders maakt zich grote zorgen over de plannen van de Syrische president Assad voor een offensief in Aleppo. "Daar gaat een verkeerd signaal vanuit", zei hij in New York.

De ministers van Buitenlandse Zaken Lavrov en Kerry Reuters

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov en zijn Amerikaanse collega Kerry praten vandaag verder, maar niets wijst erop dat ze het op korte termijn eens worden om alsnog een staakt-het-vuren van de grond te krijgen. "Wij kunnen niet de enigen zijn die de deur openhouden", zei Kerry. "Rusland en het regime van Assad moeten meewerken anders gaat het niet lukken."

STER reclame