Foto van een Amerikaans A-10 Thunderbolt
NOS NieuwsAangepast

Veel Syrische militairen omgekomen door vermoedelijke vergissing coalitie

Bij een luchtaanval op een legerbasis in Syrië zijn tientallen Syrische militairen om het leven gekomen. De aanval werd uitgevoerd door de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten.

De Amerikanen zeggen dat er mogelijk een vergissing is gemaakt en dat dit nooit opzettelijk gedaan zou worden. De coalitietroepen dachten dat ze een doelwit van IS bestookten en hielden onmiddellijk op met de aanval toen ze van het Russische leger te horen kregen dat het waarschijnlijk om een stelling van het Syrische leger ging.

Volgens de VS waren de Russen van tevoren geïnformeerd over de luchtaanval. Het Pentagon noemt geen dodental, maar Rusland en het Observatorium voor de Mensenrechten spreken van respectievelijk 62 en 80 doden. Volgens het Syrische leger werden drie tanks, drie infanterievoertuigen, vier mortieren geraakt. Ook zou een Syrische installatie voor luchtafweergeschut zijn getroffen.

Volgens Rusland bestookten twee F-16's en twee A-10's de legerbasis bij Deir al-Zor in het oosten van Syrië. De vliegtuigen zouden uit de richting van de grens met Irak zijn gekomen.

Staakt-het-vuren

Het Syrische leger zegt dat strijders van Islamitische Staat de legerbasis na de aanval innamen, maar dat militairen de basis inmiddels hebben heroverd.

De zorgen over het staakt-het-vuren dat vijf dagen geleden van kracht werd, nemen toe. Rusland heeft de VS al gezegd dat de VS verantwoordelijk is als het bestand in elkaar stort.

De VN-Veiligheidsraad komt vannacht op verzoek van Rusland bijeen in een spoedzitting. Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken wil van de Verenigde Staten weten of de aanval een vergissing is of dat Amerika doelbewust IS heeft willen steunen door de stelling te bombarderen.

Tegen het Russische staatspersbureau Tass zou de woordvoerder hebben gezegd dat ze "na de aanval van vandaag tot de vreselijke conclusie is gekomen dat het Witte Huis IS verdedigt."

Soevereiniteit

Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Veiligheidsraad opgeroepen om de Amerikaanse aanval te veroordelen. Een woordvoerder zei in een verklaring dat het de raad wil vragen om van de Verenigde Staten te eisen dat de soevereiniteit van de regering van Assad gerespecteerd wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl