Syrische man redt kind na luchtaanval Aleppo AFP

Gevechtsvliegtuigen hebben vannacht bombardementen uitgevoerd op de Syrische stad Aleppo. Volgens rebellen en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn het de zwaarste bombardementen van de afgelopen maanden. 

De aanvallen waren gericht op wijken die in handen zijn van rebellen. Die beschuldigen Rusland en Syrië van het geweld. Volgens een leider van een van de bestookte rebellengroepen hebben de aanvallers alle mogelijke middelen ingezet.

Volgens een woordvoerder van de rebellengroep het Levant Front proberen Rusland en Syrië de oppositie onder druk te zetten om zich over te geven. 

Bij de aanvallen zouden tientallen mensen om het leven zijn gekomen.

No-fly zone

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry riep Rusland en de Syrische regering gisteren op om de vluchten over gevechtszones in Syrië onmiddellijk te staken. Kerry noemde het een laatste kans om de wankele wapenstilstand te redden. Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier heeft opgeroepen tot een tijdelijke no-fly zone. Hij bepleit een periode van zeker zeven dagen.

Hulpkonvooien

Intussen zijn er vandaag weer hulpkonvooien naar de belegerde gebieden vertrokken. VN-vertegenwoordiger Staffan de Mistura zei tegen de BBC dat de hulpverlening voorzichtig weer op gang komt. Volgens het Rode Kruis gaat het konvooi naar een buitenwijk van de Syrische hoofdstad Damascus en niet richting Aleppo. 

Maandag werden in de buurt van Aleppo een distributiecentrum voor hulpgoederen en achttien vrachtwagens verwoest. Twintig hulpverleners kwamen bij de aanval om het leven. Het Rode Kruis wil naar deze plek nog geen hulpkonvooien sturen zonder voldoende veiligheidsgaranties.

STER reclame