Syriërs rijden in Aleppo langs een uitgebrande vrachtwagen Reuters

Bij een nieuwe luchtaanval in de buurt van Aleppo zijn vannacht vijf medische hulpverleners en zeker negen Syrische rebellen gedood. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een actiegroep die opereert vanuit het Engelse Coventry.

Volgens de organisatie hoorden de rebellen bij de coalitie Jaish al-Fatah. De medische hulpverleners werkten voor de Unie van Medische Zorg- en Hulporganisaties. Deze organisatie heeft de dood van haar medewerkers bevestigd. 

Gevechtsvliegtuig

Volgens het Observatorium voor de Mensenrechten is ten noorden van Damascus later op de dag een Syrisch gevechtsvliegtuig neergestort. Het is onduidelijk of de straaljager is neergeschoten of is neergestort door een technisch probleem. In een verklaring op internet claimt terreurorganisatie IS het gevechtsvliegtuig neer te hebben geschoten.

Syrische staatsmedia melden op basis van militaire bronnen dat een gevechtsvliegtuig is neergestort nadat het een aanval uitvoerde op IS-strijders. De oorzaak van de crash blijft onduidelijk, maar de piloot zou zijn gered.

Bombardement

Deze week werd een hulpkonvooi van de Rode Halve Maan gebombardeerd. Daarbij kwamen zeker twintig mensen om het leven. Het Witte Huis zegt dat Rusland verantwoordelijk is voor deze luchtaanval. 

Met Rusland is bij het laatste staakt-het-vuren afgesproken dat er geen luchtaanvallen meer zouden worden uitgevoerd in gebieden waar noodhulp wordt verleend. Maar Syrië en Rusland zeggen op hun beurt niets met de bombardementen op het hulpkonvooi te maken te hebben. 

Staakt-het-vuren voorbij

Het staakt-het-vuren werd door Rusland en de VS gesloten en ging vorige week in. Het hield stand tot maandagavond. Toen maakte het Syrische regeringsleger bekend dat het staakt-het-vuren voorbij was.

STER reclame