Wilders en zijn raadsman Knoops
NOS NieuwsAangepast

Derde dag Wilders-proces: advocaat vraagt om stopzetten strafzaak

In de 'minder, minder'-zaak tegen PVV-leider Geert Wilders is vandaag een nieuwe zitting. Het is de derde, maar dat betekent niet dat de inhoudelijke behandeling nu begint. Wilders’ raadsman Geert-Jan Knoops krijgt van de rechtbank de gelegenheid om te bepleiten dat het proces onmiddellijk wordt stopgezet.

Die gelegenheid krijgt een advocaat als hij vindt dat het OM in een zaak niet bevoegd is, of niet-ontvankelijk moet worden verklaard omdat het zich niet aan de regels heeft gehouden.

Knoops zou zo'n 'preliminair verweer' eerst in mei voeren, maar hij liet toen verstek gaan. Hij zei dat hij te weinig voorbereidingstijd had gehad. De rechtbank had veel van zijn onderzoekswensen afgewezen, waardoor hij zelf onderzoek moest gaan doen. Ook Wilders kwam toen niet naar de rechtbank op Schiphol.

Geronseld

Het wegblijven kwam Knoops op veel kritiek van het Openbaar Ministerie te staan, maar de rechtbank geeft hem nu een herkansing. Hij krijgt ruim de tijd om zijn bezwaren tegen de strafvervolging over de uitspraken van Wilders naar voren te brengen.

Het gaat daarbij onder meer over aangiftes tegen Wilders die volgens Knoops zijn 'geronseld' en die daarom nooit gebruikt hadden mogen worden.

De rechtbank komt vandaag nog niet met een besluit over het doorgaan van het proces. Als de verweren van Knoops worden afgewezen, begint de inhoudelijke behandeling eind oktober. Daarvoor worden dan negen dagen uitgetrokken.

Wilders maakte tijdens de algemene beschouwingen nogmaals duidelijk hoe hij over het proces denkt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl