Staatssecretaris Martin van Rijn ANP

Dat kinderen met psychische problemen soms maanden moeten wachten op gespecialiseerde hulp, noemt staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid "een heel rare situatie". Hij zegt dat het belang van het kind altijd voorop moet staan.

Daarover zijn volgens Van Rijn ook duidelijke afspraken gemaakt: een deskundige kijkt naar de persoonlijke situatie en maakt op basis daarvan de inschatting of er direct hulp nodig is, of dat nog even wachten verantwoord is.

"Kinderen en ouders moeten daarbij niet worden lastiggevallen met afspraken tussen aanbieders en gemeenten over budgetten. Ze moeten gewoon tijdig en passend worden geholpen. Dat zijn gemeenten ook verplicht", zegt de staatssecretaris.

In veel gemeenten is geen geld meer voor jeugdpsychiatrie

Als het niet lukt bij een zorgaanbieder terwijl er niet kan worden gewacht, moet de gemeente ervoor zorgen dat een kind ergens anders terechtkan, zegt Van Rijn. "Daar is de wet heel helder over.'

De staatssecretaris laat uitzoeken wat er precies aan de hand is en zal er ook over gaan praten met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

STER reclame