Cruising tot the Bahama's, Half Moon Cay
NOS NieuwsAangepast

Na Panama Papers nu ook onthullingen uit de Bahama's

De internationale groep van onderzoeksjournalisten ICIJ die in het voorjaar onthullingen deed over belastingfraude en -ontwijking in Panama, heeft opnieuw vertrouwelijke documenten uit een belastingparadijs in handen gekregen. De groep publiceerde vandaag uit 1,3 miljoen documenten van de Kamer van Koophandel van de Bahama's.

Daarin duikt onder andere de naam op van voormalig minister en Eurocommissaris Neelie Kroes. Uit onderzoek van het Financieel Dagblad en Trouw blijkt dat Kroes de gedragscode van Eurcommissarissen heeft geschonden, omdat ze een bestuursfunctie bij een op de Bahama's gevestigd bedrijf niet bekend heeft gemaakt.

Amber Rudd

De Süddeutsche Zeitung schrijft dat ook de namen van de Canadese minister van Financiën William Morneau en de Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd worden genoemd. Zij staan geregistreerd als bestuurder van een op de Bahama's gevestigd bedrijf of bedrijven.

Het is niet verboden om directeur van een brievenbusfirma te zijn, schrijft de krant, zolang er niet met zwart geld wordt geschoven, belasting wordt ontdoken of regels voor openbaarmaking worden geschonden. Volgens the Guardian is Rudd directeur van twee bedrijven op de Bahama's, iets wat zij altijd verzwegen heeft.

Belastingparadijs

De Bahama's zijn een eilandengroep voor de kust van Florida die vroeger bij het Verenigd Koninkrijk hoorde. Tegenwoordig is het een belastingparadijs met een streng bankgeheim; een ideale vestigingsplaats voor bedrijven die iets te verbergen hebben.

Tussen 1990 en 2016 werden op de Bahama's 175.888 brievenbusfirma's en stichtingen gevestigd, blijkt uit de stukken. 16.000 van die firma's zouden voor zijn klanten zijn opgericht door het juridische adviesbureau Mossack Fonseca, het bedrijf dat in april bekend werd door zijn rol in de Panama Papers.

Maar ook voor privépersonen zijn de Bahama's een aantrekkelijke vestigingsplek. Wie een huis van een half miljoen euro of meer koopt, kan een permanente vestigingsvergunning krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl