NOS Nieuws

D66 en ChristenUnie focussen op onderwijs

D66 en ChristenUnie besteden net als GroenLinks aandacht aan de kinderen in hun tegenbegrotingen. Ze presenteren hun alternatieve plannen voor het voorgenomen kabinetsbeleid vandaag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

ChristenUnie-leider Segers zegt dat zijn partij in de eerste plaats denkt aan de toekomst van de kinderen. Volgens hem zijn gezinnen de hoeksteen van de samenleving en verdienen die steun van de overheid.

"Kinderen verdienen goed onderwijs, maar ouders moeten ook kunnen kiezen naar welke school hun kind gaat. Die vrijheid om een school te kiezen die past bij de eigen levensovertuiging is voor de ChristenUnie van grote waarde en we zullen ons ervoor inzetten om die vrijheid te verdedigen”, aldus Segers. Hij wil de invoering van het leenstelsel terugdraaien en de kinderbijslag en het kindgebonden budget verhogen.

Wijkagent

Daarnaast wil hij investeren in de wijkagent. "Zij zijn de ogen en oren van de wijk en verdienen daarom betere ondersteuning", aldus Segers.

D66-leider Pechtold wil ook dat de kinderopvangtoeslag en de combinatiekorting wordt verhoogd. Hij trekt daar 200 miljoen euro extra voor uit. "We maken het voor werkende ouders gemakkelijker om te werken", aldus de D66'er.

De partij wil de komende jaren flink investeren in onderwijs, vooral in taallessen aan vluchtelingen.

"In de huidige situatie mogen vluchtelingen pas met taalonderwijs starten als ze een asielstatus hebben. Door de opgelopen wachttijden zitten mensen nu maanden op hun handen voor ze kunnen beginnen met het leren van de taal", aldus Pechtold. Hij hoopt dat vluchtelingen sneller een baan zullen vinden, door 75 miljoen euro te investeren in taalonderwijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl