Moeder met kind in een achterstandswijk in Rotterdam
NOS Nieuws

GroenLinks wil meer geld voor jeugd- en buurtwerk

GroenLinks wil 330 miljoen euro extra investeren in armoede onder kinderen, om radicalisering tegen te gaan. Dit staat in een tegenbegroting die de partij vandaag presenteert. De partij juicht het toe dat het kabinet al 450 miljoen extra uittrekt voor veiligheid en justitie, maar wil nog verder gaan. "We moeten onze vrijheid niet alleen verdedigen, maar ook verder ontwikkelen, versterken en vernieuwen", zegt partijleider Klaver. Daarom wil hij dat er meer aandacht komt voor jeugd- en buurtwerk.

"Segregatie is de bijl aan de wortel van onze gedeelde vrijheid. We moeten alles op alles zetten om te voorkomen dat jongeren geïsoleerd raken van onze gedeelde waarden en radicaliseren", zegt Klaver. Hij wil 90 miljoen euro extra uittrekken voor projecten van gemeenten en lokale organisaties die extremisme voorkomen en sociale samenhang bevorderen. Zo moeten er meer buurtwerkers de wijk in.

Samen sporten

Daarnaast wil hij samenhang en samenzijn bevorderen. "Dat doen we door ruimte te maken in wijken om samen te sporten", aldus Klaver. Hij wil dat er extra in sport geïnvesteerd wordt in de buurt, in de vorm van bijvoorbeeld basketbal- of voetbalveldjes.

Vluchtelingenkinderen moeten meteen onderwijs kunnen krijgen, net als Nederlandse kinderen, zodat ze vanaf dag 1 de taal kunnen leren.

Verder wil GroenLinks inzetten op zichtbare kunst en cultuur in achterstandswijken.

Naast een tegenbegroting presenteert GroenLinks net als vorig jaar een klimaatbegroting. Daarin staat onder meer dat er in 2018 een kilometerheffing moet worden ingevoerd en dat de snelheidsverhogingen moeten worden teruggedraaid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl