ANP

De eerste zin van de Troonrede was volgens premier Rutte ook een van de kernboodschappen van het kabinet: Nederland heeft weer vaste grond onder de voeten.

Maar hij begrijpt dat veel burgers daar weinig mee kunnen. Ze merken nog niet veel van de economische groei. "We moeten nu zorgen dat mensen het ook in hun persoonlijke leven gaan voelen. Zo ver is het in veel gevallen nog niet", zegt Rutte in een interview met de NOS.

Rutte: vaste grond onder voeten

Rutte hoort zelf ook vaak dat mensen nog steeds bang zijn om hun baan te verliezen. Ook is er veel zorg in de samenleving over de vraag of Nederland wel Nederland blijft, vooral door de komst van veel vluchtelingen en migranten. "Die zorg deel ik", zei de premier.

Daarom was er volgens hem in de Troonrede ook veel aandacht voor de waarden die we in de Nederlandse samenleving met elkaar delen. "Dat kerk en staat gescheiden zijn, dat twee homo's ongestoord hand in hand kunnen lopen. Nieuwkomers moeten zich op die punten aan ons aanpassen, niet andersom."

Rutte over de waarden in de Nederlandse samenleving

Dat is volgens hem geen oproep, maar veel meer dan dat. "Het is een normering, die ik aangeef. Dat is mijn taak, als premier."

STER reclame