PVV-leider Wilders in de Ridderzaal
NOS NieuwsAangepast

Oppositie: beschamend en 'Efteling-Troonrede'

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer vinden dat het kabinet onterecht het beeld schetst dat het weer goed gaat met Nederland. In hun eerste reacties op Prinsjesdag zeggen ze dat de regering daarmee geen recht doet aan de werkelijkheid.

D66-leider Pechtold: "Het was wel erg veel tevreden terugkijken." Hij miste in de Troonrede aandacht voor de tegenstellingen in de samenleving. Ook wordt er volgens Pechtold 200 miljoen euro bezuinigd op het onderwijs. "Doet D66 een keertje niet mee, krijg je dit!"

Pechtold over Troonrede: teveel tevreden terugblikken

Fractievoorzitter Wilders van de PVV noemt het een Troonrede uit de Efteling, "vol sprookjes". De werkelijkheid is volgens hem totaal anders. "Mensen zien dat hun land afgebroken is, en dat heeft dit kabinet gedaan."

Wilders: het was een Troonrede uit de Efteling

Pensioenen

Henk Krol, Kamerlid voor 50Plus noemt het beschamend dat het kabinet de Troonrede heeft misbruikt als verkiezingstoespraak. "Het woord pensioenen is niet eens gebruikt."

50Plus: beschamend en schandelijk

GroenLinks had graag meer aandacht gewild voor de inkomensongelijkheid in de samenleving. "Het broeit daar", zei partijleider Klaver.

Klaver: ik maak me nog steeds grote zorgen over het land

SP-leider Roemer hoorde een WC-Eendverhaal. "Zo van: kijk eens hoe goed we het hebben gedaan, bijna te gênant voor woorden. De rijken worden rijker en de armen armer. Dat is ook nu weer een feit. Het eigen risico in de zorg is een ramp voor mensen."

Roemer: trots? Het kabinet moet zich schamen

Eigen risico

Partijleider Samsom van de PvdA ziet ook dat het eigen risico voor problemen zorgt. Op termijn wil hij dat laten dalen, maar voor 2017 is dat niet meer te regelen. Wel wijst hij erop dat voor lage inkomens de zorgtoeslag volgend jaar omhoog gaat.

Samsom: eigen risico moet in de toekomst omlaag

Volgens de ChristenUnie zijn gezinnen "de stiefkinderen van deze begroting". Fractievoorzitter Segers wijst erop dat problemen in de samenleving vaak ontstaan als het fout is gegaan in een gezin. En die gezinnen komen er niet goed vanaf in de kabinetsplannen.

ChristenUnie: gezinnen zijn stiefkinderen begroting

Zijn SGP-collega Van der Staaij spreekt van een "gemengd beeld". Hij vindt het positief dat het kabinet de rit lijkt uit te zitten, maar dat de kloof tussen een- en tweeverdieners verder is gegroeid, betreurt hij.

Buma

CDA-leider Buma heeft kritiek op de woorden van het kabinet dat hard wordt opgetreden tegen intimidatie en geweld. “Was het maar zo. Als ik kijk naar het gebrek aan waarden en normen in onze samenleving en naar treitervloggen.” Hij benadrukt dat tegenover rechten ook plichten staan.

Buma vindt verder dat de verblijfsvergunning van mensen die het inburgeringsexamen niet halen, eerder moet worden ingetrokken. Volgens hem is er op veel punten verschil tussen wat de koning in de Troonrede zei en de werkelijkheid. “Turkije heeft meer invloed dan Mark Rutte op Nederlandse Turken en dat mogen we niet accepteren.”

Buma: de basis ontbreekt

VVD-fractievoorzitter Zijlstra denkt dat de onzekerheden over economie, inkomen, pensioen, baan en huis voor een groot deel weg zijn. Volgens hem staat Nederland er nu goed voor en is de situatie slechter in landen waar niet is ingegrepen.

Zijlstra: kabinet speelt niet voor Sinterklaas

Fractieleider Thieme van de Partij voor de Dieren greep Prinsjesdag aan om te protesteren tegen het volgens haar te kleine aantal vrouwen in de politiek. Op haar hoed stond verschillende keren "Man".

Thieme wees erop dat ze de komende dagen bij de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer de enige vrouwelijke spreker zal zijn. "Het zou goed zijn als volgend jaar met Prinsjesdag ten minste de helft van de fractievoorzitters vrouw is. "

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl