Welke plannen heeft het kabinet voor het komende jaar?
Minister Schippers van Volksgezondheid trekt de komende drie jaar 105 miljoen euro uit om ervoor te zorgen dat ziekenhuizen hun patiënten digitaal toegang geven tot hun eigen medisch dossier. Nu bestaat die mogelijkheid nog maar in een paar ziekenhuizen. In veel ziekenhuizen worden patiëntgegevens op een aantal verschillende manieren bijgehouden.
De minister wil dat daar in de nabije toekomst één gestandaardiseerde methode voor komt. Doel van de maatregel is dat patiënten hun eigen gegevens makkelijk kunnen raadplegen en zelf kunnen beslissen met wie zij die willen delen.
Het kabinet gaat daarnaast de eigen bijdrage in de WMO verlagen. Zo'n 290.000 huishoudens gaan hiervan profiteren. Het kabinet trekt hier 50 miljoen euro voor uit.
In 2017 wordt het basispakket van de ziektekostenverzekering uitgebreid met bepaalde plastische chirurgische ingrepen, fysiotherapie bij etalagebenen en tandvervanging tot 23 jaar. De zorgpremie stijgt met ongeveer 3,50 euro per maand.
Het eigen risico blijft 385 euro. Voor het eerst sinds 2008 blijft het eigen risico gelijk aan het voorgaande jaar.
De politie krijgt er volgend jaar 221 miljoen euro bij. Dat is vooral bedoeld om de organisatie en ict bij de Nationale Politie te verbeteren. Nog eens 10 miljoen gaat naar de wijkagenten, onder meer om hun uitrusting te verbeteren.
Het kabinet investeert 13 miljoen in het Openbaar Ministerie. De nadruk komt te liggen op de aanpak van cybercriminaliteit en de behandeling van slachtoffers van high impact crimes, zoals woninginbraak en straatroof.
Vanaf volgend jaar krijgt de rechtspraak er ieder jaar 35 miljoen bij. Daarmee moet de kwaliteit van de rechtspraak op peil worden gehouden. Rechters hebben dit jaar afgesproken aan welke normen hun werk moet voldoen en hoeveel tijd en aandacht verschillende soorten zaken vragen. Met het extra geld kunnen de rechters hun zaken zorgvuldig behandelen.
Het geld is ook bedoeld om inkrimping van zaakspakketten op de locaties Almelo, Assen, Alkmaar, Dordrecht, Zutphen, Maastricht en Lelystad te voorkomen. Met het akkoord kunnen ook op die locaties zo veel mogelijk soorten zaken behandeld worden.
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu trekt in 2017 bijna 5,9 miljard euro uit voor nieuwe infrastructuur en onderhoud aan bestaande wegen, het spoor en vaarwegen. Ook is er 905 miljoen beschikbaar in het Deltafonds.
Vanaf december 2017 rijden de treinen op de route Amsterdam-Eindhoven zonder spoorboek. Elke tien minuten rijdt er dan een intercity in beide richtingen.
Er gaat volgend jaar 300 miljoen naar Defensie. Daarmee moet vooral de zogeheten basisgereedheid op orde gebracht worden: daarvan wordt nieuw personeel aangenomen. Ook wordt de geoefendheid van de militairen verbeterd en wordt geïnvesteerd in oefenmunitie en brandstof.
Ook is afgesproken dat de zogeheten basisgereedheid in 2021 weer op peil moet zijn. Met de extra investeringen is de krijgsmacht dan weer "slagvaardig", zegt het ministerie.
Het gemiddelde Nederlandse huishouden gaat er volgend jaar 1 procent in koopkracht op vooruit. Volgens het kabinet stijgt de koopkracht van 90 procent van alle mensen.
Het kabinet trekt 1,1 miljard euro uit om de koopkracht van ouderen en uitkeringsgerechtigden te verbeteren. Daardoor gaat 78 procent van de ouderen en 95 procent van de uitkeringsgerechtigden erop vooruit. Ouderen gaan minder belasting betalen en mensen die huurtoeslag krijgen gaan er per maand gemiddeld 10,50 euro op vooruit. Ook de zorgtoeslag gaat omhoog.
Hoewel de werkloosheid deze maand op het laagste punt in vier jaar zit, vindt minister Asscher dat er nog altijd te veel mensen zonder baan zitten. Om de arbeidskansen te verbeteren gaat het UWV meer persoonlijke dienstverlening geven aan de mensen die dat nodig hebben. Werkloze vijftigplussers krijgen een steuntje in de rug.
Volgens het CPB daalt de werkloosheid het komende jaar niet. Deze blijft steken op 6,2 procent. Meer mensen bieden zich aan op de arbeidsmarkt, maar de werkgelegenheidsgroei zwakt ondertussen af.
Het ministerie van Economische Zaken gaat 50 miljoen vrijmaken voor start-ups, startende ondernemers. Ruim de helft daarvan wordt besteed aan een soepele loonregeling voor vernieuwende bedrijven, zodat eigenaren meer geld overhouden om in hun bedrijf te steken.
Ook gaat er meer geld naar snelgroeiende bedrijven die financiële steun willen voor onderzoek en ontwikkeling. Volgend jaar gaat daar 33 miljoen naartoe, vanaf 2018 wordt dat jaarlijks 85 miljoen.
Het kabinet heeft 200 miljoen extra beschikbaar gesteld voor het onderwijs. Er zal onder meer worden geïnvesteerd in de kwaliteit van leraren en schoolleiders te verhogen. Ook wordt er 10 miljoen beschikbaar gesteld voor de compensatie van schoolkosten van minderjarige studenten in het mbo uit gezinnen met lage inkomens.
Er wordt 2 miljoen geïnvesteerd zodat de Inspectie van het Onderwijs ruimte houdt om alle scholen in het funderende onderwijs eens in de vier jaar te bezoeken.
Goed nieuws voor popfestival Noorderslag en veel andere evenementen: alle 23 festivals die ondanks een positief advies geen subsidie meer kregen, kunnen toch doorgaan. Minister Bussemaker maakt er ruim drie miljoen euro voor vrij. Vorige maand werd nog bekend dat Noorderslag de subsidie van het Fonds Podiumkunsten zou verliezen.
Bussemaker springt nu in de bres, vooral voor festivals in de regio. "Door het hele land worden festivals georganiseerd, en het publiek stroomt toe. Ook publiek dat anders niet in aanraking zou komen met cultuur", schrijft ze. In totaal is er 10 miljoen euro extra beschikbaar voor de culturele sector. Bijna 2,5 miljoen euro gaat naar cultuur- en muziekonderwijs. Muziektheater krijgt er zeven ton bij.
Minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking trekt volgend jaar 260 miljoen euro uit voor de opvang van vluchtelingen in Syrië en zijn buurlanden Turkije, Libanon, Jordanië en Irak.
Een van de andere doelen is om waterbronnen beter toegankelijk te maken voor 1 miljoen mensen in ontwikkelingslanden. Datzelfde geldt voor sanitaire voorzieningen voor 1,5 miljoen mensen. Daarnaast gaat het kabinet helpen met het ontmijnen van 5 miljoen vierkante meter land in landen die een oorlog achter de rug hebben.
Het Koninklijk Huis gaat bezuinigen op de vliegkosten. Dit jaar wordt zo'n 883.000 euro uitgegeven aan vluchten met het regeringsvliegtuig en helikopters; volgend jaar gaat dat omlaag naar 814.000 euro.
Koning Willem-Alexander krijgt volgend jaar 205.000 euro meer dan dit jaar. Ongeveer 35.000 euro is zijn inkomen; de rest is bedoeld om onder meer zijn personeel te betalen. De stijging heeft te maken met de verwachte loon- en prijsontwikkeling.