Het kan zeven jaar duren voordat de Gouden Koets weer in volle glorie door de straten van Den Haag rijdt op Prinsjesdag. Het rijtuig, dat 118 jaar oud is, ondergaat voor het eerst in zijn geschiedenis een complete restauratie. 

Voor de opknapbeurt is de Gouden Koets onlangs grotendeels uit elkaar gehaald. De NOS was daar met de camera bij.

De ontmanteling van de Gouden Koets

Vrijwel alle onderdelen moeten onder handen worden genomen, vertelt Lucas Iking van het Staldepartment. Er zitten scheuren in de beschilderde panelen, er is sprake van roestvorming, het hout is op sommige plekken gaan rotten en het leer is aan het verteren. Ook het garen en borduursel zijn verkleurd of versleten. 

Er zijn inmiddels offertes aangevraagd en is er een Raad van Advies ingesteld. Deze beoordeelt welke onderdelen zeker opgeknapt moeten worden en waar dat moet gebeuren. 

Vorige week liet de stalmeester van de Koninklijke Stallen, Bert Wassenaar, weten dat de kosten van de renovatie worden geschat op 1,2 miljoen euro. De schatting is gebaseerd op de kosten van de opknapbeurt van de Glazen Koets, die dit jaar wordt gebruikt voor de rijtoer op Prinsjesdag. De Glazen Koets was voor de restauratie zo’n zeven jaar uit de roulatie.

STER reclame