NOS NieuwsAangepast

Prinsjesdag: vooral leuke dingen voor de mensen

Verwacht vandaag geen zorgelijke blikken, waarschuwende woorden of pijnlijke boodschappen. De laatste Prinsjesdag voor de verkiezingen van 15 maart wil het kabinet-Rutte II vooral positief naar buiten treden.

Deze derde dinsdag in september zal een andere sfeer hebben dan de afgelopen jaren, en niet alleen omdat de koning en de koningin hun vaste vervoermiddel naar de Ridderzaal niet kunnen gebruiken. Nee, voor het eerst in jaren is er voor bijna iedereen goed nieuws.

'De boodschap is: iedereen gaat erop vooruit'

Meer geld te besteden

De laatste weken kwam er al veel naar buiten over de 'gulheid' van het kabinet. Door de aantrekkende economie is er meer geld te besteden, zo'n 1,5 miljard euro. Dat komt vooral ten goede aan de zorg, het onderwijs en veiligheid.

Het lijkt erop dat de coalitiepartners de extra begrotingsruimte eerlijk hebben verdeeld. Op verzoek van de VVD gaat er meer geld naar defensie voor materieel en munitie. Ook politie en justitie gaan erop vooruit. De geplaagde Nationale Politie krijgt er 221 miljoen euro bij.

Asielkinderen

De PvdA krijgt geld om de bezuinigingen op de langdurige zorg terug te draaien. Daarnaast wordt er 200 miljoen euro geïnvesteerd in onderwijs aan asielkinderen en kinderen met een achterstand.

Na jaren van ingrijpende bezuinigingen en hervormingen kan de broekriem nu weer wat losser, vindt het kabinet. Toch is het een robuuste en verantwoorde begroting, zei minister Dijsselbloem eerder. Sinds het aantreden van Rutte II zijn het overheidstekort en de staatsschuld behoorlijk gedaald.

"We zijn sterker uit de crisis gekomen", zei Dijsselbloem. De economie groeit weer, al is het nog niet zo hard. Net als dit jaar wordt er voor 2017 een groei van 1,7 procent verwacht.

Portemonnee

Het kabinet vindt het belangrijk dat mensen ook bij een blik in hun portemonnee het gevoel krijgen dat de crisis voorbij is. Voor koopkrachtverbetering is er 1,1 miljard euro beschikbaar. Ook ouderen en mensen met een uitkering, die er aanvankelijk niet goed dreigden uit te springen, gaan er volgend jaar zo'n 1 procent op vooruit.

Met al dat goede nieuws moeten het morgen en overmorgen moeilijke Algemene Beschouwingen worden voor de oppositie, zo hopen VVD en PvdA. Eenzelfde hoop koesteren ze voor de verkiezingscampagne.

Rutte : het is mooi weer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl