PvdA-fractieleider Samsom en zijn VVD-collega Zijlstra ANP

Coalitiepartijen PvdA en VVD zijn het in grote lijnen eens over de begroting van volgend jaar. De partijen willen ieder 600 miljoen euro investeren in zaken die zij belangrijk vinden. Ook worden enkele omstreden bezuinigingen teruggedraaid.

Zo gebruikt de PvdA 400 miljoen euro om de bezuiniging op de langdurige zorg terug te draaien (100 miljoen komt van de begroting van VWS zelf). De sociaal-democraten steken daarnaast 200 miljoen in onderwijs voor asielkinderen en kinderen met achterstanden.

Defensie

De VVD wil het geld investeren in binnen- en buitenlandse veiligheid. Defensie krijgt er 300 miljoen euro bij. Het geld is bedoeld voor missies en het op orde krijgen van het materieel van het leger. 

Ook steekt de VVD zo'n 300 miljoen euro in politie en justitie. Daarmee worden bezuinigingen op het Openbaar Ministerie geschrapt en hoeft de sluiting van sommige gevangenissen niet door te gaan.

Huurtoeslag

Verder gaat de aangekondigde korting van de huurtoeslag niet door. De koopkracht zou door die bezuiniging te veel achteruitgaan. Omdat het kabinet dat koopkrachtverlies weer zou moeten compenseren, zou de korting niets opleveren. Daarom hebben de coalitiepartijen besloten om de bezuiniging helemaal te schrappen.

Het kabinet werkt nu aan de begroting van volgend jaar, die met Prinsjesdag in september wordt gepresenteerd. De details moeten nog worden uitgewerkt. 

"De partijen hebben elkaar veel gegund en hopen minder kwetsbaar te zijn in de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar", zegt politiek verslaggever Xander van der Wulp. "Je kunt nu al wel zeggen: Prinsjesdag wordt onderdeel van de campagne."

STER reclame