Minister Dijsselbloem van Financiën presenteert het koffertje met de rijksbegroting en Miljoenennota ANP

Het kabinet komt op Prinsjesdag met een positieve boodschap: Nederland is sterker uit de crisis gekomen en de economie zal harder groeien dan eerder voorspeld. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van RTL Nieuws en De Telegraaf.

De Nederlandse economie groeit komend jaar net als dit jaar met 1,7 procent. Dat is iets meer dan de 1,6 procent die vorige maand werd voorspeld.

Ook zijn de werkloosheidscijfers voor 2017 zijn beter dan voorspeld. In plaats van 560.000 werklozen zijn het er volgend jaar 555.000. Dat is op te maken uit de laatste doorberekeningen van Centraal Planbureau.

Koopkracht

Eerder werd al bekend dat de koopkracht van alle groepen volgend jaar stijgt. 

Vooral ouderen en uitkeringsgerechtigden dreigden er niet goed uit te springen, maar dat is door de coalitie gerepareerd. Het kabinet trekt in totaal 1,1 miljard euro voor koopkrachtverbetering uit.

Dankzij de aantrekkende economie en enkele meevallers kan het kabinet 1,5 miljard euro uittrekken voor een aantal zaken die regeringspartijen VVD en PvdA belangrijk vinden. Zo is er 450 miljoen euro voor veiligheid, waarvan 13 miljoen naar het OM gaat, 35 miljoen naar de rechtspraak, en 221 miljoen naar de Nationale Politie. In maart verscheen er een rapport dat becijferde dat er minstens 250 miljoen nodig was voor de Nationale Politie.

Verder komt er 300 miljoen bij voor defensie, 200 miljoen voor onderwijs, 100 miljoen voor armoedebestrijding en 400 miljoen euro om bezuinigingen op de ouderenzorg op te vangen. 50 miljoen wordt gereserveerd voor partners van chronisch zieken.

Bekend was al dat het eigen risico in de zorg in 2017 hetzelfde blijft als dit jaar, 385 euro.

Dijsselbloem: de cijfers spreken voor zich
Minister Kamp over de uitgelekte cijfers van de Miljoenennota.

STER reclame