Familie Mitch Henriquez opgelucht en teleurgesteld

De familie van Mitch Henriquez wil dat alle vijf de agenten die betrokken waren bij de arrestatie van hun familielid vervolgd worden. "Ze waren er alle vijf bij, dus ik denk dat ze allemaal verantwoordelijk zijn", zegt oudste zus Lila Henriquez. 

Vandaag werd bekend dat het Openbaar Ministerie twee van de vijf agenten vervolgt die betrokken waren bij de hardhandige aanhouding vorig jaar van de 42 jaar oude Arubaan, die daarbij om het leven kwam.

Iedere dag als ik wakker wordt is mijn zoon er niet meer en daarom moet de politie vervolgd worden.

Maria Henriquez

Volgens Alexander Dijkhoff, een neef van Mitch Henriquez en woordvoerder voor de familie, geeft de vervolging van twee agenten een beetje hoop op rechtvaardigheid, "maar het is niet helemaal zoals wij het zouden willen".

De drie agenten die niet vervolgd worden, zijn volgens Dijkhoff medeplichtig. "Als agent kan je ook in je eentje een beslissing nemen, onafhankelijk van wat je commandant zegt. Als je iets hebt gezien wat niet klopt, kan je ook zelf beslissen om te stoppen of er iets van te zeggen, maar ze hebben toch evengoed meegedaan."

Voor Henriquez' moeder zou de vervolging van alle vijf de agenten een begin zijn "voor de rechtvaardigheid die we willen". "Iedere dag als ik wakker word is mijn zoon er niet meer en daarom moet de politie vervolgd worden", zegt ze geëmotioneerd. 

Dat de commandant riep: "we gaan rijden", ontslaat de anderen niet van hun eigen verantwoordelijkheid.

Advocaat Richard Korver

De twee agenten worden vervolgd voor zware mishandeling met dood ten gevolg. Het Openbaar Ministerie heeft al aangegeven vrijspraak te zullen vragen voor de aanklacht doodslag.

"We zullen proberen de rechtbank ervan te overtuigen dat er toch sprake is van doodslag voor de twee die nu vervolgd worden", zegt advocaat Richard Korver. "En voor de drie die niet vervolgd worden, zullen we een artikel 12 procedure starten. Dat betekent dat we het hof zullen vragen om het bevel te geven om ook die drie mensen te vervolgen voor dood door schuld."

Ambulances

Volgens Korver zijn alle vijf agenten verantwoordelijk voor de dood van Henriquez omdat ze met hem in een politiebusje zijn gaan rijden, terwijl hij op dat moment al bewusteloos was. "Dat de commandant riep: "we gaan rijden", ontslaat de anderen niet van hun eigen verantwoordelijkheid."

Volgens Korver waren er op dat moment twee ambulances op het festivalterrein aanwezig waar de arrestatie plaatsvond, die binnen een minuut ter plekke hadden kunnen zijn. "Mijn cliënten denken dat als er direct medische hulp was geboden, dat meneer Henriquez misschien nog had geleefd."

Toch is er ook "iets van opluchting" bij de familie. "Ik was bang dat ze helemaal niet vervolgd zouden worden", zegt Alexander Dijkhoff. "Dus nu er toch in ieder geval twee vervolgd worden, ben ik wel een beetje opgelucht."

STER reclame