ANP

Politiechef Paul van Musscher van de eenheid Den Haag respecteert het besluit van het OM om twee agenten te vervolgen in de zaak Mitch Henriquez. "Deze beslissing geeft maar weer aan hoe complex ons werk is", zegt Van Musscher. Volgens de politiechef kent de zaak eigenlijk alleen maar verliezers.

"De maatschappij verwacht van ons dat we ingrijpen als het nodig is. We hebben het geweldsmonopolie en het is een groot goed dat het handelen van de politie nu kritisch wordt bekeken", zegt Van Musscher.

Totale context

Politievakbond ACP vindt dat er goed moet worden gekeken naar de totale context. Er werd volgens de bond melding gemaakt van een vuurwapen en het slachtoffer verzette zich. "Als het handelen van de politie verkeerd heeft uitgepakt dan moet er verantwoording worden afgelegd en moet er geleerd worden van de fouten", zegt de bond.

Ook de Nederlandse Politiebond wil dat het recht zegeviert, maar vindt ook dat alle aspecten goed moeten worden bekeken. De bond vindt dat er rekening mee wordt gehouden dat agenten te weinig training krijgen om met dit soort situaties om te gaan.

Advocaat Gerald Roethof van de nabestaanden wil dat de drie andere agenten die bij zaak betrokken waren ook worden vervolgd. "Ze hadden tegen hun collega's kunnen zeggen dat ze rustig aan moesten doen. Dat hebben ze niet gedaan. Als het gewone burgers waren zouden ze zeker worden vervolgd. Voor agenten mogen geen andere regels gelden".

STER reclame