EPA

De rechts-populistische partij Alternative für Deutschland was gisteren de grote winnaar bij de deelstaatverkiezingen in Berlijn. De partij deed voor het eerst mee en pakte meteen 14,2 procent van de stemmen. 

Volgens correspondent Jeroen Wollaars zijn de Duitsers de gevestigde politiek zat. "Het AfD is niet de enige niet-traditionele partij die is gegroeid. Die Linke, de SP van Duitsland, is in het oosten van Berlijn heel groot geworden."

Ruk naar links

De sociaal-democratische SPD is nog steeds de grootste partij. Nu regeert de SPD nog samen met de CDU, maar de kans is groot dat zij die partij inwisselen voor twee linkse partijen: De Groenen en Die Linke.

"Dus ondanks de groei van AfD maakt Berlijn waarschijnlijk een ruk naar links", zegt Wollaars.

Nieuwe kiezers

De opkomst was bij de deelstaatverkiezingen hoger dan de laatste jaren: 66,9 procent. Dat is zo'n 10 procent meer dan bij de vorige verkiezingen vijf jaar geleden.

Wollaars wijt de hoge opkomst aan de deelname van het AfD. "Die partij weet heel veel nieuwe kiezers te mobiliseren. Het gaat dan om mensen die het vertrouwen in de politiek zijn kwijtgeraakt en eerder nooit naar de stembus gingen. Nu zijn zij wel gaan stemmen, op het AfD. Dat zag je in twee weken geleden in Mecklenburg-Vorpommern en nu weer."

Omgekeerd heeft het AfD volgens Wollaars ook een tegenbeweging op gang gebracht. Mensen die al een tijd niet meer zijn gaan stemmen, hebben nu wel gestemd om te voorkomen dat AfD (te) groot zou worden.

CDU

Merkels CDU zal ondanks de winst van het AfD opgelucht ademhalen, denkt Wollaars. Alternative für Deutschland heeft niet zo'n grote winst geboekt als in Mecklenburg-Vorpommern twee weken geleden. Toen kwam de partij boven de 20 procent uit. De CDU boekte daar de slechtste uitkomst ooit in de deelstaat.

In Berlijn werd de CDU tweede, met 17,6 procent van de stemmen. Dat was een daling van bijna 6 procentpunt ten opzichte van de vorige verkiezingen.

STER reclame