NOS NieuwsAangepast

Coalitie verliest in Berlijn, populisten winnen

Bij de deelstaatverkiezingen in Berlijn zijn de regeringspartijen CDU en SPD de grote verliezers geworden. Volgens de voorlopige uitslagen blijven ze wel de grootste twee partijen, maar hebben ze te weinig stemmen gekregen om hun coalitie zonder andere partijen voort te zetten.

De sociaal-democratische SPD blijft met 21,6 procent wel de grootste, maar dat was in 2011 nog 28,3 procent. De CDU van bondskanselier Merkel blijft steken op 17,6 procent, een daling van bijna 6 procentpunt ten opzichte van de vorige keer.

AfD

Grote winnaar bij de verkiezingen in Berlijn werd Alternative für Deutschland (AfD). De rechts-populistische partij deed voor het eerst mee en haalde direct 14,2 procent van de stemmen, iets minder dan Die Linke en De Groenen.

Opvallend is verder dat de FDP terugkeert in het deelstaatparlement. De liberale partij komt uit op 6,7 procent, hoger dan de kiesdrempel van 5 procent.

Hoge huren

Centraal bij de verkiezingen stond de stijging van de huurprijzen. Die zijn de afgelopen tijd flink gestegen en veel Berlijners vinden dat daaraan een eind moet komen.

Veel van de nieuwe huizen zijn voor mensen met een doorsnee salaris te duur. Private investeerders kopen panden op of renoveren bestaande woningen, om ze vervolgens voor veel meer geld te verhuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl