Merkel op de persconferentie na de tegenvallende deelstaatverkiezingen
NOS NieuwsAangepast

Merkel steekt hand in eigen boezem na verlies verkiezingen Berlijn

Bondskanselier Merkel is teleurgesteld over de uitslag van de deelstaatverkiezingen in Berlijn. Ze spreekt van een bittere pil voor haar partij, de CDU. Ondanks de lokale thema's heeft de kiezer haar afgerekend op het vluchtelingenbeleid, denkt Merkel.

"Het openstellen van de grenzen voor honderdduizenden vluchtelingen speelde een rol en ik neem daarvoor de verantwoordelijkheid als partijleider en als bondskanselier", zei Merkel in haar reactie op de uitslag.

De kanselier zegt dat ze bereid is de asielpolitiek aan te passen aan de wensen van de kiezers als die duidelijk maken wat ze precies willen. Dat zei ze nog niet eerder.

Merkel: " Als ik het over kon doen..."

Ze wil een herhaling van de situatie van vorige zomer voorkomen, toen een ongeleide stroom vluchtelingen het land binnenkwam. De aantallen zijn sinds die tijd wel afgenomen.

"We waren niet goed voorbereid op zo'n grote toestroom. Als ik zou kunnen zou ik de tijd terugdraaien, zodat ik me beter had kunnen voorbereiden." Ze wil vluchtelingen blijven helpen, maar de organisatie moet beter. Het is voor haar geen optie om de grenzen te sluiten. "Die koers kan ik en kan de CDU niet varen."

Lege huls

Volgens correspondent Jeroen Wollaars wordt de reactie van Merkel gezien als een handreiking naar de conservatieve zusterpartij CSU, die al langer aandringt op aanpassing van haar beleid. "Dat krijgen ze niet echt, maar ze steekt wel de hand in eigen boezem."

Verder zei Merkel dat veel mensen de zin "Wir Schaffen Das" niet goed hebben begrepen, en dat moet veranderen. "Vaak denk ik dat mensen te veel lezen in die zin, alsof er van alles achter zit. Zoveel, dat ik hem liever niet herhaal. Het is inmiddels een lege huls geworden".

Ze ziet dat veel mensen zich erdoor geprovoceerd worden. "Zo heb ik dat natuurlijk niet bedoeld, eerder als een aansporing en omdat ik weet dat wij allemaal veel op ons bord hebben gekregen. Maar dat herken je niet meer in die overdreven vaak herhaalde drie woorden."

Angst

Over de groei van de rechts-populistische Alternatieve für Deutschland zegt Merkel dat ze de kiezers tegemoet wil komen. De steun voor die partij groeide in de hoofdstad en twee weken geleden ook al in Mecklenburg-Vorpommern.

Dat heeft volgens Merkel een scala aan oorzaken: angst voor de toekomst, niet alleen door de vluchtelingen maar ook door het verlies van banen en de vergrijzing op het platteland doordat jongeren wegtrekken naar de stad. Daardoor zijn ook huizen moeilijker te verkopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl