PvdD-Kamerlid Wassenberg
NOS NieuwsAangepast

Afwezig Kamerlid bij donorstemming: het was mijn eigen schuld

Tweede Kamerlid Wassenberg van de Partij voor de Dieren, die te laat kwam bij de stemming over de orgaandonatie, vindt dat hij zelf een verkeerde inschatting heeft gemaakt. Wassenberg had tegen het D66-voorstel willen stemmen, maar hij was niet op tijd. Als hij wel op tijd was geweest, was het voorstel van D66-Kamerlid Dijkstra verworpen. "Het was niet de schuld van de NS of zo, het was mijn eigen schuld."

Wassenberg, die bijna een jaar in de Kamer zit als vervanger van het zieke Kamerlid Ouwehand, zegt zich slecht te voelen over de gang van zaken. "Het enige wat ik kan doen is de twee Eerste Kamerleden van de Partij voor de Dieren adviseren tegen te stemmen en op tijd te komen."

Voltallige vergadering

Het voorstel van Dijkstra werd aangenomen met 75 stemmen voor en 74 tegen. Als Wassenberg tegen had gestemd, was de uitslag 75-75 geweest. Volgens het Reglement van Orde van de Tweede Kamer moet bij staken van de stemmen de stemming in een volgende vergadering worden overgedaan. Maar dat hoeft niet "als de vergadering voltallig is".

In dat geval is het voorstel verworpen. Als Wassenberg er was geweest, waren alle 150 Kamerleden er geweest en dan zou er dus niet nog eens hoeven te worden gestemd.​

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl