NOS NieuwsAangepast

D66-Kamerlid Dijkstra: ik heb altijd hoop gehouden

Dijkstra hield altijd hoop

D66-Kamerlid Dijkstra zegt dat ze altijd hoop heeft gehouden dat haar wetsvoorstel over orgaandonatie zou worden aangenomen. Ze is heel erg blij. "Het was ongelooflijk spannend en het was tot op het laatste moment niet duidelijk of het wetsvoorstel het zou halen."

Ze prijst de VVD, die het volgens haar heel serieus heeft genomen dat het een vrije kwestie mocht worden: de VVD'ers hoefden niet volgens een bepaalde lijn van de fractie te stemmen. Uiteindelijk stemden zeven VVD-Kamerleden voor.

Dijkstra benadrukt dat het een misverstand is dat ze iedereen orgaandonor zou willen maken, maar ze wil dat mensen vastleggen wat ze willen. Ze zegt altijd met het wetsvoorstel bezig te zijn geweest vanuit de gedachte om patiënten te helpen. Ze heeft veel ondersteuning gehad van verenigingen van artsen en patiënten.

Persoonlijke afweging

VVD-Kamerlid Arno Rutte was net als het overgrote deel van zijn fractiegenoten tegen de wet van Dijkstra. Hij vindt het plan in strijd met het zelfbeschikkingsrecht: "Het is essentieel dat je er zelf over beslist wat er met je lichaam gebeurt." Rutte wil niet dat er besloten wordt dat hij geen bezwaar heeft tegen orgaandonatie, alleen omdat hij niet reageert op een brief van de overheid. Maar hij benadrukt dat het een individuele kwestie is: andere VVD'ers denken daar anders over.

De VVD-Kamerleden Duisenberg en Teeven, twee van de voorstemmers, benadrukken dat het voor hen een persoonlijke afweging was. Zij vinden het goed dat het een vrije kwestie was en wilden geen verdere toelichting geven op hun motieven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl