Politie in de Zaandamse wijk Poelenburg
NOS NieuwsAangepast

'Samenscholingsverbod Zaanstad werkt averechts'

De maatregelen die de gemeente Zaanstad heeft genomen om overlast door hangjongeren aan te pakken werken averechts en zullen de spanningen in de buurt verergeren. Dat zegt Jan Dirk de Jong, lector Aanpak Jeugdcriminaliteit aan de Hogeschool Leiden.

De gemeente Zaanstad stelde gisteren een samenscholingsverbod in en gaat ook meer politie de straat op sturen. Op deze manier wil de gemeente de overlast aanpakken die wordt veroorzaakt door een groep jongeren in de probleemwijk Poelenburg.

Heldenstatus

Volgens De Jong bieden de maatregelen op lange termijn geen oplossing. "Samenscholing wordt nu strafbaar gemaakt, maar dat is het in beginsel niet. De jongeren die worden opgepakt, zullen vaak snel weer vrijkomen en zo verwerven ze een soort heldenstatus bij de andere jongeren. In hun ogen worden ze onrechtvaardig behandeld."

De onrust in de buurt zal zo niet afnemen, denkt De Jong. "Met deze vorm van repressie voed je de tegenstellingen tussen de jongeren en de buurtbewoners die last van hen hebben. Daarnaast zullen de bewoners die geen overlast ervaren vaker de kant van de jongeren kiezen, omdat ze de maatregelen belachelijk vinden. De gespannen sfeer wordt zo versterkt."

Jan Dirk de Jong

Laat de probleemjongeren werken aan dat positieve imago, waarvan ze zelf zeggen dat ze dat hebben.

Jan Dirk de Jong

De Jong pleit voor een zorgvuldige aanpak van de jongeren. "Eerst moeten we deze storm laten overwaaien. Daarna moeten we met elkaar een integrale aanpak opbouwen om deze groep jongeren in goede banen te leiden. De echte raddraaiers, die strafbaar gedrag vertonen, moet je aanpakken. Met straf, maar ook met zorg. Daarnaast moet je de groep als geheel gaan begeleiden in het vinden van een zinvollere wijze van tijdverdrijf, op een manier waarop ze de buurt niet tot last zijn."

Noodverordening vaker afgekondigd tegen overlast jongeren

Het is volgens De Jong geen goed idee om de jongens een buurthuis te schenken, waar een van de jongeren om vroeg in het tv-programma Pauw. "Dan worden ze beloond voor hun delinquente gedrag. Dat is onverkoopbaar." Het is een veel beter idee om de jongeren bijvoorbeeld activiteiten te laten organiseren in de buurt. "Laat ze werken aan dat positieve imago waarvan ze zelf zeggen dat ze dat hebben."

Die aanpak kost veel geld en tijd, erkent De Jong. "Die jongens moeten goed begeleid worden, want ze zijn niet in staat om dit zelf te regelen. Daar gaan uren begeleiding in zitten. De vraag is of mensen daar nu hun belastingcenten aan willen uitgeven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl