ANP

De man die eind vorig jaar een dodelijk ongeluk veroorzaakte op de A2 bij Maarssen heeft drie jaar cel gekregen. Ook mag hij vier jaar geen auto besturen.

Neil van der L.  (46) reed, onder invloed van drugs, met ruim 200 kilometer per uur in op een auto van een gezin. De vader kwam om het leven, vijf anderen raakten gewond. Twee kinderen zijn voor de rest van hun leven gehandicapt.

Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden acht jaar cel geëist voor doodslag en poging tot doodslag. Ook zijn rijbewijs zou tien jaar moeten worden ingetrokken.

Maar volgens de rechtbank is de man niet opzettelijk ingereden op de andere auto. Hij heeft diverse keren auto's ontweken en reed op de vluchtstrook om een ongeluk te voorkomen. Toen hij een vangrail wilde ontwijken, botste hij op de auto van het gezin. De rechter vindt (poging tot) doodslag dan ook niet bewezen. Hij is nu veroordeeld voor dood door schuld. Daar staat een lagere straf op. 

Psychose

Deskundigen hebben vastgesteld dat de man op het moment van het ongeluk in een psychose zat, door de drugs die hij had genomen. Hij was op dat moment ontoerekeningsvatbaar, zei de verdediging twee weken geleden. Maar de rechter gaat daar niet in mee. De verdachte heeft er vrijwillig voor gekozen om speed te gebruiken en had kunnen weten dat die drug een dag later nog invloed zou hebben op zijn rijgedrag.

Van der L. heeft bewust een risico genomen, zegt de rechter. Hij reed met zo'n hoge snelheid dat de kans op een dodelijk ongeluk groot was.

STER reclame