1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Nieuws

Nabestaanden tegen doodrijder A2: voor ons is geen straf te hoog

Nabestaande: de kinderen zijn getekend voor het leven

"Waarom moest dit onnodige en zinloze ongeluk gebeuren", vragen de nabestaanden van het dodelijke ongeluk op de A2 zich af in de rechtszaal. In de slachtofferverklaringen die ze voorlezen komen details van het ongeluk en de nasleep naar voren.

De zeven slachtoffers waren in december vorig jaar op weg naar een dagje uit, toen hun auto van achteren met hoge snelheid geraakt werd. De auto lag volledig in puin, de vader overleefde het niet. "Door het voorlezen van deze verklaring wil ik u laten weten hoe onze levens zijn veranderd", zegt een van de slachtoffers.

Horrorfilm

"Het is als een horrorfilm die steeds voorbijkomt. Het is vreselijk om te zien en te herbeleven. Al het gevoel van toen komt in alle details terug. Alle pijn die ik heb gehad, voel ik opnieuw; niet alleen de lichamelijke pijn, maar ook de pijn in mijn hart. Ik ruik weer de stank van benzine. En hoor weer het nare geluid van metaal op het asfalt."

Ik sloot mijn ogen en voelde mezelf wegglijden.

Vriendin van dodelijk slachtoffer

De vriendin van de omgekomen vader werd tijdens het ongeluk uit de auto gegooid. "Ik lag op het asfalt naast de auto en zag overal bloed. Ik voelde heel veel pijn, het vreselijke gevoel dat ik had, was dat ik vastlag. Ik kon me niet bewegen. Alles voelde alsof het op slot zat. Ik zag mijn vriend levenloos, ondersteboven in de auto.

"Er was veel bloed. Ik schreeuwde zijn naam een aantal keer, maar hij reageerde niet. [..] Toen kwam er hulp. Een vrouwelijke stem zei: er is geen pols meer. Ik verscheurde van binnen en ging helemaal kapot. Ik sloot mijn ogen en voelde mezelf wegglijden."

ANP
De auto van een gezin sloeg over de kop nadat de verdachte er met grote snelheid op was ingereden

Twee van de drie kinderen in de auto zijn blijvend gehandicapt geraakt door het ongeluk. De vriendin liep zware verwondingen op en worstelt met de gevolgen. "Mijn leven ligt in puin. Mijn geliefde is uit mijn leven weggerukt. We hadden zoveel mooie plannen samen. Het is zo uit de hand gelopen dat ik niet meer verder wilde leven."

Inmiddels is ze onder behandeling van een psycholoog. Ook zegt ze dat ze door de dood van haar vriend de huur van haar huis niet meer kan betalen. "Wij als slachtoffers hebben levenslang."

Het Openbaar Ministerie heeft acht jaar cel geëist tegen de verdachte.

Auto verdachte op beeld: 'ik moest gewoon hard rijden'

Tijdens de zitting heeft verdachte Neil van der L. spijt betuigd. Hij zei op de ochtend van 30 december een onbedwingbare behoefte te hebben gevoeld om hard te gaan rijden. Hij haalde bij zijn rit snelheden van meer dan 200 kilometer per uur. "Ik had mezelf niet onder controle", zei hij nu.

De slachtoffers nemen daar geen genoegen mee. De stiefvader van de kinderen, die de getroffen auto bestuurde en het ongeluk overleefde, worstelt in de rechtszaal met zijn emoties. Hij beschrijft dat de periode na het ongeluk enorm zwaar was. Steeds naar het ziekenhuis, terwijl hij eigenlijk niet meer durfde te rijden. "De jongens onder de slangen en monitoren. Het beeld blijft op mijn netvlies gebrand."

De stiefvader hoopt dat de rechter nu en in de toekomst zware straffen oplegt. "Voor mij is dit gevoelsmatig een laffe daad op mijn gezin. Een moord op de vader van drie jonge kinderen, waar ik ze niet tegen heb kunnen beschermen. Geen straf zal ons te hoog zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl