Peshmerga-strijders in Irak
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse trainingsmissie in Irak verlengd, dichter bij IS-front

De trainingsmissie in Irak wordt verlengd tot eind 2017, heeft het kabinet besloten. Nederland traint het Iraakse leger en de Koerdische Peshmerga's. Die strijden op de grond tegen IS en hebben al veel terrein gewonnen. "Maar de strijd is nog niet gestreden", constateert het kabinet.

De komende periode richten de Iraakse strijdkrachten en de Peshmerga's zich op het verdrijven van IS uit Mosul, de grootste stad die IS nog onder controle heeft. Nederland levert ook militaire bescherming van de Belgische F-16's en biedt een vliegtuig aan voor het in de lucht bijtanken van gevechtsvliegtuigen.

Dichter bij het front

De manier van training gaat door de aard van de gevechten wel veranderen. De trainingen gaan dichter bij het front gegeven worden. Tot nu toe waren ze in trainingskampen, die veiliger zijn.

Volgens minister Hennis neemt Defensie maatregelen tegen de grotere onveiligheid. "Risico's uitsluiten kun je nooit, maar onze mensen zijn er wel op voorbereid."

Het kabinet is het eens geworden over de militaire deelname aan in totaal vijf missies.

"We mogen niet naïef zijn over de wereld waarin we leven", zegt minister Koenders van Buitenlandse Zaken. "Iedere burger ziet dat er gevaren om Europa heen zijn. Daarom gaat Nederland op al die verschillende plekken een bijdrage leveren. Het lijkt allemaal ver weg, maar het is ook voor de bescherming voor onze burgers."

Verdriet

Over de missie in Afghanistan zegt premier Rutte dat het van belang is dat het Afghaanse leger zelf kan optreden tegen de Taliban. Nederland blijft daar een bijdrage aan leveren. Hij reageert daarmee op het oprukken van strijders van de Taliban naar Tarin Kowt, de hoofdstad van de Afghaanse provincie Uruzgan.

Sommige militairen die in Afghanistan zijn geweest, vragen zich af of het wel zin heeft gehad dat zij daar waren, nu de Taliban nog steeds niet verslagen zijn.

Rutte heeft alle begrip voor deze gedachten, en voor het verdriet van de nabestaanden van omgekomen militairen. "Maar het is niet zonder belang geweest dat we daar waren. Er is grote vooruitgang geboekt. Het gaat stap voor stap, soms twee stappen voorwaarts en een achterwaarts."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl