Het marinefregat Zr. Ms. De Ruyter tijdens een open dag
NOS Nieuws

Nederlands fregat naar Egeïsche Zee tegen mensensmokkel

Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Ruyter vertrekt zondag naar de Egeïsche Zee, de zee tussen Griekenland en Turkije, om mensensmokkelnetwerken in kaart te brengen.

Het is een geplande inzet die niet met een acute situatie of de vluchtelingendeal met Turkije te maken heeft, zegt het ministerie van Defensie. "De NAVO is in deze regio aanwezig, Frontex in de Middellandse Zee. Nederland levert hiermee een bijdrage aan de NAVO-operaties", aldus een woordvoerder.

Frontex is het samenwerkingsverband van EU-landen voor de bewaking van de buitengrenzen. De NAVO en Frontex werken in toenemende mate samen om mensensmokkel in het hele zeegebied dat grenst aan Europa, te bestrijden.

Zeerecht

De bemanning van de De Ruyter zal in voorkomende gevallen vluchtelingen in nood uit zee oppikken. Een vanzelfsprekendheid, zegt Defensie. "Dat is de plicht van elke zeevarende, dat zijn de regels van het internationale zeerecht."

Het marinefregat Van Amstel redde in juni 193 migranten uit de Middellandse Zee en in juli nog eens 291. Tussen Turkije en Griekenland is de vluchtelingenstroom sterk afgenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl