NOS Nieuws

NAVO blijft nog tot 2020 miljarden steken in Afghanistan

De 28 landen van de NAVO blijven tot eind 2020 miljarden investeren in de Afghaanse strijdkrachten. Het geld wordt besteed aan opleidingen, zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg op de NAVO-top in Polen.

Met de één miljard per jaar wil de NAVO de Afghaanse regering en het leger ondersteunen in hun strijd tegen de Taliban. In Afghanistan zijn nog zo'n 12.000 troepen van het westerse bondgenootschap. Eigenlijk zouden die na dit jaar geleidelijk vertrekken, maar de NAVO is van mening veranderd vanwege de aanhoudende dreiging van de Taliban.

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg zei op de top in Warschau dat Afghanistan niet alleen staat en dat de NAVO een lange adem heeft. Stoltenberg bedankte ook de Amerikaanse president Obama voor het langer in Afghanistan houden van Amerikaanse troepen.

Nederlandse bijdrage

Premier Rutte noemt het verlengen van de NAVO-operatie cruciaal voor het verder opbouwen van de capaciteit in Afghanistan. Op 5 oktober wordt in Brussel verder gepraat op een Afghanistan-conferentie. Nederland draagt nu jaarlijks 20 miljoen euro bij aan de Afghanistan-missie.

De 28 NAVO-landen zijn al twee dagen bij elkaar in Warschau. De top gaat vooral over Rusland: zo maakte premier Rutte bekend dat er 100 tot 150 Nederlandse militairen naar Litouwen gaan, vanwege de Russische dreiging. De volgende NAVO-top is volgend jaar in Brussel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl