Amerikaanse soldaten bij de overdracht van de basis in Baghlan, in 2014
NOS Nieuws

Obama houdt meer troepen in Afghanistan

President Obama houdt meer troepen in Afghanistan. Gedurende zijn ambtstermijn blijven er 8400 Amerikaanse militairen in het land, maakte hij bekend in een toespraak in Washington. Aanvankelijk was de bedoeling dat de huidige troepenmacht van 9800 eind dit jaar zou worden teruggebracht tot 5500.

Volgens Obama dwingt de "precaire veiligheidssituatie" hem om terug te komen van zijn voornemen. De president benadrukte tegelijkertijd dat de Afghaanse veiligheidstroepen, getraind door de Amerikanen en andere bondgenoten, grote vooruitgang hebben geboekt en steeds sterker worden.

Een aantal generaals en diplomaten had aangedrongen op wijziging van de terugtrekkingsplannen omdat de strijd tegen de Taliban eronder zou lijden.

Trainen

De Amerikaanse gevechtsmissie in Afghanistan eindigde formeel in 2014. Vanaf dat moment kwam de nadruk te liggen op de training en advisering van Afghaanse veiligheidstroepen. Ook het uitschakelen van terroristen bleef een speerpunt. Kort geleden verruimde de Amerikaanse regering echter het mandaat van de Amerikaanse militairen, waardoor de Taliban weer vaker rechtstreeks wordt aangevallen.

De eerste Amerikaanse militairen vertrokken veertien jaar geleden naar Afghanistan, als antwoord op de aanslagen van 9/11. Op het hoogtepunt van de missie waren er 100.000 Amerikaanse militairen.

Nieuw offensief

Obama had in zijn toespraak veel lof voor de inspanningen van de Afghanen om dreigingen als de Taliban, al-Qaida en IS het hoofd te bieden. Hij beloofde dat de VS Afghanistan zal blijven steunen. Een oplossing van het conflict moet komen via een dialoog tussen de Afghaanse regering en de Taliban. Volgens Obama is de Amerikaanse bijdrage ook nadrukkelijk in eigen belang. Hij wees erop dat terreurgroepen als al-Qaida niet de kans moeten krijgen om zich te hergroeperen omdat ze anders in staat worden gesteld nieuwe aanslagen te plegen.

Analisten verwachten dat groeperingen als de Taliban deze zomer met een nieuw groot offensief zullen komen. Ze maken daarbij gebruik van de bergpassen die weer sneeuwvrij zijn, waardoor ze zich gemakkelijker kunnen verplaatsen tussen Afghanistan en hun uitvalsbases in buurland Pakistan.

NAVO-top

Obama reist morgen naar de Poolse hoofdstad Warschau voor de NAVO-top van komend weekend. Hij zei dat hij er bij bondgenoten op zal aandringen om hun steun aan Afghanistan eveneens te consolideren of uit te breiden.

In Afghanistan leveren behalve de VS ook Duitsland en Italië een aanzienlijke militaire bijdrage. De Taliban hebben volgens schattingen ongeveer een vijfde deel van het land in handen, maar in een veel groter deel van het land zouden ze invloed uitoefenen. Vorig jaar slaagden ze er kortstondig in om de grote stad Kunduz in te nemen. In de gelijknamige provincie waren van 2011 tot en met 2013 Nederlandse militairen actief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl