Felle internationale reacties op Noord-Koreaanse kernproef
Noord-Korea heeft vannacht opnieuw een ondergrondse kernproef uitgevoerd. Dat heeft de regering in Pyongyang op de staatstelevisie bevestigd. Ook werd gezegd dat het land nu in staat is om kernbommen op ballistische raketten te plaatsen. De reacties uit het buitenland zijn unaniem negatief.
Volgens de Zuid-Koreaanse regering was de kracht van de explosie groter dan bij de vier voorgaande ondergrondse kernproeven. Bij de proef van vannacht kwam energie vrij ter waarde van 10 kiloton TNT. Ter vergelijking: de atoombom die in 1945 Hiroshima vernietigde had een kracht van 15 kiloton, die van Nagasaki 21 kiloton.
Seismologen maten vannacht een beving met een kracht van 5,3 op de schaal van Richter. Die ging gepaard met trillingen die niet van een natuurlijke aardbeving afkomstig kunnen zijn.
De test is de tweede nucleaire proef dit jaar. In januari veroorzaakte het land ook al een kernexplosie; die resulteerde toen in een aardbeving van 5,1 op de schaal van Richter. De VN-Veiligheidsraad legde het land daarna sancties op. Noord-Korea voerde in 2006 zijn eerste kernproef uit.
Bezorgdheid
Zuid-Korea heeft de proef scherp veroordeeld. President Park sprak van een daad van "fanatieke roekeloosheid van de regering van Kim Jong-un die zich vastklampt aan de ontwikkeling van kernbommen".
Zeer bezorgde reacties komen er ook uit Washington en Moskou. De ministers van Buitenlandse Zaken Kerry en Lavrov hebben allebei hun diepe bezorgdheid geuit. Ze wijzen erop dat de resoluties van de VN-Veiligheidsraad, die Noord-Korea verbieden dergelijke proeven te doen, uitgevoerd moeten worden. De Veiligheidsraad zal de kwestie op korte termijn bespreken.
President Obama werd aan boord van de Air Force One ingelicht over de kernproef. Hij belde vervolgens met president Park van Zuid-Korea en premier Abe van Japan. Het Witte Huis liet weten dat Amerika er alles aan zal doen om Zuid-Korea te beschermen tegen een Noord-Koreaanse aanval en daarbij ook denkt aan nucleaire afschrikking.
Ernstige bedreiging
Ook in Japan is geschokt gereageerd. Al voor de bevestiging van de proef op de Noord-Koreaanse televisie zei de minister van Defensie dat de proeven, in combinatie met de ontwikkeling van mobiele raketinstallaties, een ernstige bedreiging voor Japan vormen.
Ook China veroordeelt de proef. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Noord-Korea de internationale bezwaren tegen de proeven minacht. China gold jarenlang als een trouwe bondgenoot van Noord-Korea, maar stemde eerder dit jaar wel in met strafmaatregelen van de Veiligheidsraad, nadat Noord-Korea langeafstandsraketten had getest.
Minister Koenders spreekt zijn afkeuring uit over de kernproef. Volgens hem laat Noord-Korea zien dat het zich niets aantrekt van de internationale druk en is er sprake van verdere escalatie. Koenders noemt de proef de zoveelste in een reeks provocaties van het Noord-Koreaanse regime.
Radioactiviteit
In China en Japan zijn metingen gedaan naar radioactiviteit in de lucht. Volgens China hebben die geen hogere waarden opgeleverd dan normaal.
De gouverneur van de Japanse hoofdstad Tokio zegt dat behalve de lucht ook het water op radioactiviteit wordt getest.