NOS Nieuws

Wereld reageert verontwaardigd op kernproef Noord-Korea

Reacties op waterstofbom Noord Korea

Vanuit de hele wereld komen verontwaardigde reacties op de kernproef van Noord-Korea. Het land maakte vandaag bekend dat het voor het eerst een succesvolle proef met een waterstofbom heeft uitgevoerd.

Experts zijn er nog niet uit of de proef echt was. De beving die erop volgde was ongebruikelijk diep en minder krachtig dan te verwachten bij een waterstofbom. Toch zijn veel landen op hun hoede.

De Japanse premier Abe noemt de mogelijke proef met een waterstofbom van Noord-Korea een dreiging voor de nationale veiligheid. Abe zegt dat Japan de kernproeven absoluut niet kan tolereren en belooft met een ferme reactie te komen. Wat hij daarmee bedoelt, is onduidelijk.

Provocatie

Zuid-Korea heeft zijn leger in hoogste staat van paraatheid gebracht, al is dat volgens correspondent Marieke de Vries niet ongewoon in die regio. Het buurland roept Noord-Korea op om zijn nucleaire wapens te vernietigen. Zuid-Korea zegt samen te werken met de internationale gemeenschap om zo maatregelen, waaronder bijvoorbeeld nieuwe sancties, te kunnen nemen.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken en zijn Britse ambtgenoot Hammond hebben de kernproef scherp veroordeeld. Volgens Koenders is de kernproef de zoveelste gevaarlijke provocatie waarmee het land zich verder internationaal isoleert. "Volstrekt onverantwoord." Hammond gebruikt dezelfde bewoordingen.

De Britse bewindsman is in China, een bondgenoot van Noord-Korea. Daar zijn ze ook niet blij met de kernproef. Het land heeft de afgelopen jaren geprobeerd om Noord-Korea over te halen om te stoppen met het nucleaire programma. China dringt er bij zijn bondgenoot op aan zich aan de gemaakte afspraken te houden en de situatie niet verder te laten escaleren.

Volgens NOS-correspondent Marieke de Vries trekt Kim Jong-Un zich nergens iets van aan, "ook niet van China".

Ook de EU noemt de actie van Noord-Korea een schending van de internationale afspraken. Volgens Europa is het een bedreiging voor de vrede en stabiliteit in Noordoost Azië.

Veiligheidsraad

De VN-Veiligheidsraad komt vandaag in een besloten vergadering bijeen om te praten over de ontstane situatie.

In een resolutie werd het Noord-Korea eerder al verboden om testen uit te voeren met nucleaire wapens en de bijbehorende raketten. De VS veroordeelt de schending van de VN-resolutie, als die inderdaad heeft plaatsgevonden.

Het Witte Huis zegt in een verklaring dat de VS Noord-Korea niet als een nucleaire staat zal accepteren. "We kunnen op dit moment nog niet bevestigen dat er inderdaad een kernproef heeft plaatsgevonden, maar als dat wel het geval is dan veroordelen we die schending. We roepen Noord-Korea op om zich aan de internationale afspraken te houden", liet de woordvoerder van het Witte Huis weten.

Van 2003 tot en met 2007 maakten China, Japan, Noord-Korea, Zuid-Korea, Rusland en de Verenigde Staten afspraken om Noord-Korea van zijn nucleaire ambities af te brengen.

De VS zegt zijn bondgenoten in de regio te blijven verdedigen en te zullen reageren op provocaties van Noord-Korea.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl