Zware gevechten in en rond Tarin Kowt. Deze foto is vanochtend door inwoneners van de stad gemaakt
NOS NieuwsAangepast

'Zware gevechten in Tarin Kowt'

In het centrum van Tarin Kowt, de hoofdstad van de Afghaanse provincie Uruzgan, wordt hevig gevochten. Provinciale woordvoerder Mohammad Nayab zegt dat alle controleposten rond de stad zijn vernietigd of in handen zijn van de Taliban. Strijders belegeren het politiebureau in Tarin Kowt en het gebied rond het gouvernementsgebouw.

Burgers in Tarin Kowt wagen zich niet op straat of ontvluchten de stad, volgens Afghanen op Twitter.

Alle overheidsfunctionarissen in de stad zouden op de vlucht zijn geslagen. Nayab heeft tegen het Amerikaanse persbureau AP gezegd dat de stad elk moment kan vallen en heeft de regering in de hoofdstad Kabul opgeroepen om onmiddellijk versterkingen te sturen.

Die versterkingen zijn onderweg naar de stad met zo'n 70.000 inwoners, heeft het Afghaanse ministerie van Defensie gezegd tegen Reuters. Het ministerie zegt dat het politiebureau, de legerbasis en het hoofdkwartier van de inlichtingendiensten in Tarin Kowt stevig in handen zijn van de regering. Verschillende Talibanstrijders zouden zijn gedood bij luchtaanvallen. In de stad zouden inmiddels Afghaanse commandotroepen actief zijn.

Ook op Twitter wordt melding gemaakt van de Taliban-opmars in Tarin Kowt, onder anderen door NOS-verslaggever Peter ter Velde die veel in Afghanistan is geweest en lokale contacten heeft. Volgens hem zijn er berichten dat de gouverneur en de politiechef naar het vliegveld zijn gevlucht.

Tegen persbureau Reuters klaagt politiechef Samim van de provincie Uruzgan dat veel agenten in Tarin Kowt het op een akkoordje hebben gegooid met de Taliban en hun post zonder slag of stoot hebben verlaten. Andere politiemedewerkers beklagen zich erover dat de leiding zijn post heeft verlaten en de stad uit is gevlucht. De Taliban zouden hebben beloofd om regeringstroepen die zich overgeven te beschermen.

De situatie rond het vliegveld aan de rand van de stad is onduidelijk. Naast het vliegveld ligt de belangrijkste basis van de regeringstroepen, de vroegere ISAF-basis Kamp Holland. Nederlandse militairen waren van 2006 tot en met 2010 actief in de Afghaanse provincie.

Kunduz

Tarin Kowt is de derde provinciale hoofdstad in korte tijd die onder vuur ligt van de Taliban. De gevechten in Tarin Kowt doen denken aan de kortstondige verovering van Kunduz in de gelijknamige provincie vorig jaar. In de provincie Helmand staat de hoofdstad Lashkar Gah onder druk. De Amerikanen hebben er extra militairen heen gestuurd om de Taliban buiten te houden.

Na de Nederlandse missie in Uruzgan namen de Amerikanen het over. Het Amerikaanse leger zette zwaar in op een stam die zeer actief was tegen de Taliban, de Popolzai. Een van de sterke mannen van die stam, Matiullah Khan, werd vorig jaar gedood, wat de strijd tegen de Taliban verzwakte.

Ook in 2015 werd zwaar gevochten bij onder meer Deh Rawod en Tarin Kowt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl