Een checkpoint in de buurt van Tarin Kowt in april dit jaar
NOS Nieuws

NAVO-luchtaanvallen op Taliban in Uruzgan

De NAVO heeft in de Afghaanse provincie Uruzgan luchtaanvallen uitgevoerd op de Taliban. Afghaanse commandotroepen zijn ingezet om de gewone eenheden van het Afghaanse leger te steunen. "Die special forces zijn overbelast en worden pas ingezet als de gewone eenheden de Taliban niet kunnen tegenhouden. De verplaatsing van special forces naar Uruzgan is een veeg teken", zegt correspondent Joeri Boom.

Het is volgens hem moeilijk om goede informatie te krijgen over de situatie op de grond, door de gevechten die gaande zijn. Er waren gisteren berichten dat het vliegveld bij de stad, dat in feite door de Nederlanders is gebouwd, in handen zou zijn van de Taliban. Boom zegt dat het er niet op lijkt dat de terreurgroep het vliegveld vast in handen heeft. Vlak bij het vliegveld waren tussen 2006 en 2010 Nederlandse militairen gelegerd.

De aanval op Tarin Kowt is geen verrassing. De operatie is langdurig voorbereid. Vorig jaar veroverden de Taliban een afgelegen district en van daaruit zijn hun strijders verder de provincie ingetrokken. De aanval op de hoofdstad komt nu van drie kanten: onder meer via de Chora-vallei en de weg van Kandahar naar Tarin Kowt.

Verzoeningsbeleid

Volgens Boom hebben de Taliban weer voet aan de grond gekregen door stammentwisten. "De Nederlanders probeerden om die stammentwisten te verzachten of bij te leggen. De Amerikanen die na de Nederlanders kwamen, gooiden dat verzoeningsbeleid overboord."

Het Amerikaanse leger richtte zich op één stam, die fel tegen de Taliban was. Maar de Taliban hebben in de afgelopen jaren twee kopstukken van die stam vermoord, waardoor deze is verzwakt. "Je ziet nu dat met name langs de weg van Kandahar naar Tarin Kowt, waar een van deze kopstukken controleposten had, zijn verlaten door diens militieleden. Die zijn overgenomen door de Taliban. Dit is lang voorbereid."

Gesprekken tussen de Taliban en de Afghaanse regering over het staken van de strijd zijn op dit moment niet waarschijnlijk. In heel Afghanistan proberen de Taliban districten te veroveren. "Dat gaat eigenlijk hartstikke goed voor ze. We kunnen bijna met zekerheid stellen dat er niets gebeurt op dat gebied."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl