Minister Koenders van Buitenlandse Zaken
NOS NieuwsAangepast

Koenders wil oordeel Raad van Europa over Turkse rechtsstaat

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) wil dat de Raad van Europa in de nasleep van de coup van twee maanden geleden de Turkse rechtsstaat beoordeelt. Hij wil ook dat de Commissaris voor Mensenrechten van de Raad naar Turkije reist.

Koenders heeft dat in Straatsburg voorgesteld in een bijeenkomst met zijn collega-ministers van de Raad. Ook de Turkse minister Cavusoglu was daarbij. De Raad van Europa, waarvan tientallen landen lid zijn, is een internationale organisatie die zich onder meer inzet voor democratie en mensenrechten.

Het Nederlandse kabinet heeft al enkele malen zorgen geuit over de situatie na de mislukte staatsgreep. Koenders zei eerder dat de beginselen van de rechtsstaat en de democratie "niet overboord mogen worden gegooid".

Coupplegers

Cavusoglu sprak in Straatsburg sussende woorden, en verzekerde dat Turkije de regels van de rechtsstaat zal respecteren. Over de coupplegers zei hij dat "iedereen zich voor de rechter moet verantwoorden, ook degenen die hebben geprobeerd de president om te brengen".

Zij worden "niet gedood, maar gevangengenomen'', zei Cavosoglu aldus persbureau DPA. "We zullen nooit vergeten dat de rechtsstatelijkheid moet gelden.''

Verdachten

Afgelopen week hebben vertegenwoordigers van de Raad van Europa Turkse gevangenissen bezocht. Ze hebben daar bekeken onder welke omstandigheden de verdachten van de couppoging worden vastgehouden en hoe ze worden behandeld.

Koenders wil ook uitzoeken of de Raad bij rechtszaken aanwezig kan zijn. Koenders heeft in Straatsburg verder nog eens gezegd dat Turkije moet voorkomen dat de Turkse spanningen naar andere landen in Europa worden geëxporteerd. Premier Rutte zei vorige week geen aanwijzingen te hebben dat Turkije zich direct mengt in Nederlandse aangelegenheden, maar dat hij "de grens scherp in gaten houdt".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl