Turkse vlag in Rotterdam na de mislukte coup
NOS Nieuws

Rutte: geen aanwijzingen voor Turkse inmenging

Premier Rutte zegt geen aanwijzingen te hebben dat Turkije zich direct mengt in Nederlandse aangelegenheden. Dat zei hij op vragen over de onrust in de Nederlands-Turkse gemeenschap, en over de publicaties over organisaties en bedrijven die banden zouden hebben met de islamitische geestelijke Gülen.

Rutte herhaalde dat Nederland graag wil samenwerken met Turkije, maar dat inmenging in binnenlandse aangelegenheden de grens is. "Die grens zal het Nederlandse kabinet bewaken." Hij heeft dat vorige week ook zelf tegen president Erdogan gezegd.

Scherp

De publicatie over organisaties die banden zouden hebben met Gülen is volgens Rutte geen blijk van direct aantoonbare inmenging van Turkije in Nederland, maar hij voelt zich er wel ongemakkelijk over. "We zijn er heel scherp op. Als we aanwijzingen zouden hebben dat de Turkse autoriteiten erachter zitten, en we kunnen dat aantonen, zullen we volgende stappen zetten."

Over de onrust in de Nederlands-Turkse gemeenschap zei Rutte verder dat iedereen in Nederland zich verbindt aan de Nederlandse vrijheden en de rechtsstaat, zeker als hij of zij een Nederlands paspoort heeft.

De premier benadrukte dat niemand de banden met het land van herkomst volledig hoeft door te snijden, maar hij herhaalde dat spanningen niet naar Nederland mogen worden geïmporteerd vanuit Turkije.

Bedreigingen

Rutte herhaalde nog eens dat de Nederlandse waarden voorop staan, en dat er niet mag worden bedreigd of geïntimideerd. Het kabinet houdt contact met diverse Turks-Nederlandse organisaties en scholen; deze krijgen hulp als dat nodig is.

Leerplichtambtenaren zullen optreden als kinderen worden thuisgehouden en de politie is alert op bedreigingen. Volgens Rutte zijn in de nasleep van de couppoging bij de politie 175 aangiften gedaan van bedreiging.

Rutte: we blijven scherp op inmenging

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl