Gülen-aanhanger: arrestatie was nodig voor vertrouwen in politie
De eerste aanhouding vanwege de spanningen in de Turks-Nederlandse gemeenschap kwam geen moment te vroeg. Dat zegt oud-CDA-deelraadsbestuurder in Rotterdam en Gülen-aanhanger Alaattin Erdal op NPO Radio 1. "Eindelijk is er actie ondernomen."
Het vertrouwen in de Nederlandse politie had volgens hem een flinke deuk opgelopen onder Gülen-volgers. "Mensen deden aangifte met enorme gevolgen voor de veiligheid van hun gezin", zegt Erdal, die zelf ook aangifte had gedaan van bedreiging.
"De slachtoffers zagen met lede ogen aan dat de politie er ogenschijnlijk niets tegen deed. Dat leidde toch wel tot enorme vraagtekens en een soort vertrouwensbreuk richting de politie."
Angst voor lekkende agenten
Daar komt bij dat Gülen-volgers in Nederland vrezen dat agenten van Turkse komaf informatie doorlekken. "Je weet maar nooit, hoor je in de wandelgangen", legt Erdal uit. "In gesprekken met de politie en hogere rangen werd mij echter verzekerd dat iedereen anoniem aangifte kan doen."
Peter Slort, die bij de politie verantwoordelijk is voor de landelijke aanpak van de spanningen, benadrukt dat. "Er is geen enkele twijfel over de betrouwbaarheid van onze agenten. Maar mensen die aangifte willen doen, kunnen speciaal vragen naar een agent zonder Turkse-achtergrond."
De politie had een 42-jarige Rotterdammer opgepakt die wordt verdacht van opruiing, belediging, bedreiging, haatzaaien en vernielingen na de mislukte staatsgreep in Turkije.
Erdal beweert dat in België en Duitsland veel sneller is opgetreden. "De eerste dagen na de coup werd daar gelijk een grens getrokken. Dat heeft enorm veel effect gehad; in deze landen wonen naar verhouding nog meer Turken dan in Nederland."
Opluchting
Hij is opgelucht dat de Nederlandse politie inmiddels wel zichtbaar heeft opgetreden. "Ik hoop dat het een signaal is naar de mensen die lukraak bedreigingen uitspreken: hoe oneens we het ook zijn met elkaar in Nederland, zoiets kan niet door de beugel."
"Ik hoop dan ook van harte dat er nog meer aanhoudingen volgen. Het gaat om heftige bedreigingen, die ook gezinsleden raken."
Tweedeling
Sinds de mislukte staatsgreep in Turkije halverwege juli is er een tweedeling ontstaan binnen de Turks-Nederlandse gemeenschap. Sindsdien zijn er landelijk ruim 175 meldingen gedaan van bedreigingen en vernielingen gelinkt aan deze spanningen.
Aanhangers van Fethullah Gülen in Nederland zeggen het slachtoffer te zijn van boycots, intimidatie en vernielingen. De Turkse president Erdogan houdt de geestelijk leider verantwoordelijk voor de couppoging.
Zwarte lijst
Een Turks staatspersbureau publiceerde vorige week een lijst met daarop organisaties en bedrijven in Nederland die gelieerd zijn aan Gülen. Ouders schrijven massaal hun kinderen uit van scholen die op de zwarte lijst staan.
Zo werd vorige week bekend dat bij basisschool De Roos in Zaandam ruim 120 kinderen van school zijn gehaald. De redenen daarvoor variëren van veiligheid voor het kind tot niet gelinkt willen zijn aan Gülen omdat hij gezien wordt als het meesterbrein achter de couppoging.