De afgelopen tijd werd onder meer een gebouw van de stichting Nida beschadigd
NOS Nieuws

Arrestatie vanwege bedreiging na Turkse couppoging

Een Rotterdammer van 42 is opgepakt vanwege de spanningen in de Turks-Nederlandse gemeenschap. Hij wordt verdacht van opruiing, belediging, bedreiging, haatzaaien en vernieling na de mislukte staatsgreep in Turkije.

De man heeft zijn bedreigingen zowel persoonlijk als via sociale media gedaan, meldt de politie. Hij werd vanochtend opgepakt. In zijn huis zijn gegevensdragers als mobiele telefoons en laptops in beslag genomen. Donderdag bepaalt de onderzoeksrechter of de Rotterdammer langer vast blijft zitten.

Het is de eerste arrestatie in het onderzoek naar de spanningen onder Turkse Nederlanders. De politie verwacht meer aanhoudingen te doen.

Gülen

Na de couppoging op 15 juli liepen de gemoederen ook binnen de Turkse gemeenschap in Nederland hoog op. Aanhangers van president Erdogan wijzen met de beschuldigende vinger naar mensen die volgens hen sympathiseren met de Gülen-beweging. Die wordt door de Turkse regering verantwoordelijk gehouden voor de couppoging.

Landelijk zijn sinds 15 juli 175 meldingen en aangiften gedaan vanwege zaken als bedreiging en vernieling, waarvan ongeveer 80 in Rotterdam. Ongeveer de helft van de meldingen betreft uitlatingen op sociale media.

Volgens Peter Slort, die bij de politie verantwoordelijk is voor de landelijke aanpak van de spanningen, kan het zijn dat mensen geen aangifte willen doen bij agenten met een Turkse achtergrond. "Er is geen enkele twijfel over hun betrouwbaarheid, maar mensen kunnen vragen om een agent zonder Turkse achtergrond. Dat is puur bedoeld als dienstverlening", zei Slort op NPO Radio 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl