De stemmen worden nog geteld in Hongkong
NOS Nieuws

Jonge activisten grootste winnaars bij verkiezing Hongkong

De voorvechters van een democratisch Hongkong hebben bij de verkiezingen voor de bestuursraad van de semi-onafhankelijke stadstaat een belangrijke overwinning geboekt. Ze behouden meer dan een derde van de zetels en daarmee ook hun vetorecht, waarmee ze China kunnen dwarsbomen.

Volgens de eerste uitslagen hebben ze hun huidige aantal van 27 van de 70 zetels in het parlement zekergesteld. De definitieve uitslag moet nog worden bekendgemaakt.

De grootste winnaars zijn een aantal jonge activisten die meededen aan demonstraties voor meer democratie twee jaar geleden. Zij behaalden volgens de eerste uitslagen acht zetels in de bestuursraad van Hongkong.

Leidende rol

De activisten speelden in 2014 een leidende rol bij de protesten. De regering in China had bepaald dat inwoners van de voormalige Britse kroonkolonie in 2017 zelf hun leider mogen kiezen, maar dan wel uit een door Peking goedgekeurde kandidatenlijst.

De demonstranten vonden dat er daarom geen sprake was van echte democratie. In september 2014 hielden zij elf weken een plein en straten in het financiële hart van Hongkong bezet om vrije verkiezingen af te dwingen. De politie maakte daar in december 2014 een eind aan. Vorige maand werden drie van hen ​veroordeeld tot milde straffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl