NOS Nieuws

Dit was het weekend: vlammen in tankstation en bliksem in kerk

Heb je het nieuws gemist dit weekend? Geen probleem, hieronder hebben we de belangrijkste en opmerkelijkste verhalen op een rij gezet:

Op de A12 bij Gouda rijdt een man in op een tankstation. Een pomp vat vlam en al snel staan het hele tankplatform en de winkel in brand. De 33-jarige man uit Almere wordt uit zijn auto getrokken. Hij verklaart tegenover de politie dat hij zelfmoord wilde plegen.

  • anp
  • anp
  • anp
  • anp
  • ANP

Wielrenner Rober Gesink wint voor het eerst in zijn carrière een etappe in een grote ronde. En dat is er niet zomaar één: hij is de snelste in de koninginnenrit van de Vuelta. De renner van Lotto-Jumbo sprint in de slotklim weg bij zijn twee medevluchters. "Ik wist niet of ik het kon, maar ik bleef knokken in de finale", zegt hij na afloop. "Ik kon niet meer zitten door de kramp, maar ik had gelukkig genoeg over."

Gesink incasseerde de laatste jaren heel wat tegenslagen en dus is deze zege extra welkom. "Het is een zwaar seizoen geweest, maar ik heb nu echt het gevoel dat ik terug ben." Na veertien etappes is de Colombiaan Quintana de leider in het algemeen klassement.

Gesink sprint naar zege op de Aubisque

Er is nog meer Nederlands sportsucces: motorcrosser Jeffrey Herlings wordt in de VS wereldkampioen in de MX2-klasse. In 2012 en 2013 is hij ook al de beste, maar daarna kampt hij met verschillende blessures. De euforie is dan ook groot: "Eindelijk heb ik 'm! Ik was zo zenuwachtig en ik heb hier zo lang op gewacht."

In de deelstaatverkiezing van het Duitse Mecklenburg-Vorpommern boekt de rechts-populistische AfD volgens de exitpolls een overwinning op de CDU van bondskanselier Angela Merkel. De nieuwkomer haalt volgens de prognose 21 procent van de stemmen, ten opzichte van 19 procent voor de partij van Merkel.

De rechts-populistische AfD reageert op de exitpolls waarin ze het CDU nipt verslaan in de deelstaatverkiezing in Mecklenburg-Vorpommern

In de Amerikaanse staat Minnesota worden na 27 jaar de stoffelijke resten van een vermiste jongen gevonden. De destijds 11-jarige Jacob Wetterling verdwijnt in oktober 1989. Hij wordt meegenomen door een gemaskerde man. Zeer waarschijnlijk heeft deze man de politie op de vindplaats van het jongetje gewezen.

  • Familie Wetterling
    Jacob Wetterling kort voor zijn ontvoering
  • Politie Minnesota
    Danny Heinrich

Wie weet wordt het ooit nog olympisch: mermaiden, oftewel zeemeerminzwemmen. In de VS is het al een tijdje populair en in Nederland zit het nu ook in de lift.

Bij mermaiden ga je met een zeemeerminstaart het water in en probeer je zo sierlijk mogelijk door het water te glijden. Om in te spelen op deze nieuwe hype worden er op steeds meer plaatsen in ons land cursussen gegeven, zoals in Beek en Zeist.

Voor je het water ingaat als zeemeermin ben je nog wel even bezig met het aantrekken van de staart. Ongeveer een half uur doet Marijke Pie van Meerminschool Nederland er over. "Het is wel handig als je een beetje soepel bent", zegt ze. "Maar het valt te leren, dus iedereen kan het."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Op zaterdag is het nog best goed toeven in de achtertuin, maar op zondag slaat dat helemaal om. In de ochtend regent en onweert het flink. In een kerk in Doesburg slaat de bliksem in tijdens een dienst. "Het leek wel alsof er een atoombom afging, zo uit het niks", zegt een kerkganger. "Ik schrok me een hoedje."

Iets verderop, in Nijkerk, waaien tientallen bomen om en moeten dakpannen het ontgelden.

Maar de zomer is nog niet voorbij. Vanaf dinsdag wordt het stralend weer, met volop zon en temperaturen van minimaal 25 graden.

Verder de komende week...

De Jostiband geeft morgen een jubileumconcert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Het concert, ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de band, is uitverkocht. Ook koning Willem-Alexander zal erbij zijn.

Vanaf maandag komen dertien verdachten voor de rechter, die mogelijk betrokken zijn bij de grootschalige productie van MDMA, waarmee xtc-pillen gemaakt kunnen worden. Onder de verdachten is Herman Dubois, die zeven jaar onterecht vastzat in de Puttense moordzaak.

Dinsdag ontmoeten de Israëlische premier Netanyahu en premier Rutte elkaar op het Catshuis. Ze spreken onder meer over de bilaterale betrekkingen en het vredesproces in het Midden-Oosten. Later op de dag ontvangt koning Willem-Alexander Netanyahu.

Dinsdag begint de Tweede Kamer aan een nieuw politiek jaar. Een jaar dat helemaal in het teken staat van de verkiezingen op 15 maart 2017.

De Paralympische Spelen in Rio de Janeiro beginnen op woensdag. Nieuws hierover is te volgen op de speciale website van de NOS.

Vrijdag wordt het skelet van een Tyrannosaurus rex aan de pers gepresenteerd in museum Naturalis in Leiden. De dag erna opent de tentoonstelling T. rex in Town. Naturalis is het enige museum buiten de VS met zo'n skelet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl