De rechts-populistische AfD reageert op de exitpolls waarin ze de CDU nipt verslaan in de deelstaatverkiezing in Mecklenburg-Vorpommern Reuters

Exitpoll: rechts-populisten verslaan CDU in Duitse deelstaatverkiezing

tijd van publicatie

In de deelstaatverkiezing van Mecklenburg-Vorpommern heeft de rechts-populistische AfD volgens de exitpolls een overwinning geboekt op de CDU van bondskanselier Angela Merkel. De nieuwkomer haalde volgens de prognose 21 procent van de stemmen, ten opzichte van 19 procent voor de partij van Merkel.

Het is voor het eerst dat de AfD meedoet aan verkiezingen deze Duitse deelstaat. De uitslag voor de partij komt overeen met opiniepeilingen in de dagen voor de verkiezing.

Pijnlijk

Ondanks grote verliezen lijkt de socialistische SPD te grootste te blijven. De partij van vicekanselier Sigmar Gabriel haalde volgens de polls 30,5 procent van de stemmen.

Het verlies in Mecklenburg-Vorpommern is pijnlijk voor Merkel. Het kiesdistrict van de bondskanselier ligt ook in de dunbevolkte deelstaat.

"Vandaag is misschien wel het begin van het einde van het bondskanselierschap van Angela Merkel", zei de lokale AfD-leider Leif-Erik Holm. 

Vluchtelingen

In de campagnestrijd domineerde het thema vluchtelingen. In de deelstaat is ongeveer 1,5 procent van de inwoners vluchteling. Premier Sellering heeft Merkel bekritiseerd omdat ze volgens hem een landelijk thema als het vluchtelingendebat zo leidend heeft gemaakt in de deelstaatverkiezing.

Aanvankelijk meldden diverse Duitse media dat de opkomst voor de deelstaatverkiezing mogelijk laag uit zou vallen door het regenachtige weer. Uiteindelijk viel dit mee, en gingen er naar verwachting meer mensen naar de stembus dan in 2011, toen de opkomst historisch laag was.

In maart haalde de AfD 24,3 procent van de stemmen in de deelstaat Saksen-Anhalt. De partij wil bij de landelijke verkiezingen in Duitsland van volgend jaar ook in het parlement, de Bondsdag, terechtkomen.

STER Reclame