In de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern wordt gestemd over de deelstaatregering

Iets hogere opkomst bij Duitse deelstaatverkiezing

De opkomst bij de Duitse deelstaatverkiezing in het noordoostelijke Mecklenburg-Vorpommern is vooralsnog matig, maar iets hoger dan bij de zeer slecht bezochte verkiezingen van 2011. Dat meldt de kiescommissie die de verkiezing overziet. De opkomst heeft mogelijk te maken met het regenachtige weer.

De 1700 stemlokalen in de 36 kiesdistricten in de deelstaat blijven tot 18.00 uur vanavond open. Partijleider van de SPD en vicekanselier Gabriel heeft inwoners van de deelstaat eerder opgeroepen om hun stem uit te brengen. Hij verwees naar de historisch lage opkomst van 2011 die volgens hem niet mag worden herhaald. In 2011 lag de opkomst op 51,5 procent.

Volgens de opiniepeilingen haalt het rechts-populistische Alternative für Deutschland ongeveer 22 procent van de stemmen. Dit betekent mogelijk dat de partij iets meer stemmen haalt dan Merkels CDU in de deelstaat.

Pijnlijk verlies

In Mecklenburg-Vorpommern ligt ook het kiezersdistrict van Merkel. Mede hierdoor zou het extra pijnlijk zijn voor de bondskanselier als het CDU er verslagen wordt door de AfD.

Aan het begin van de avond wordt verwacht dat er genoeg stemmen zijn geteld om een redelijk beeld te krijgen van de uitslag.

Vluchtelingendebat

De verkiezingscampagne in de deelstaat werd gedomineerd door het vluchtelingendebat. De in 2013 opgerichte AfD hamert op de problemen met vluchtelingen. In de dunbevolkte krimpregio wonen ongeveer 1,6 miljoen mensen. 1,5 procent hiervan is vluchteling.

Premier Sellering van de socialistische SPD waarmee het CDU de nationale regering vormt, verwijt Merkel dat het vluchtelingenthema leidend is in de verkiezingsstrijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl