Frauke Petry houdt een toespraak nadat er verkiezingsresultaten bekend zijn geworde

Merkels CDU lijdt gevoelig verlies bij deelstaatverkiezingen

Een flinke klap voor de CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel, bij de deelstaatverkiezingen. In twee deelstaten is haar partij niet langer de grootste. Daarmee lijkt ze te zijn afgestraft voor haar ruimhartige asielpolitiek, die ze de afgelopen maanden hartstochtelijk verdedigde.

De CDU verloor in alle drie de deelstaten waar vandaag verkiezingen werden gehouden: Baden-Württemberg (-12 procent), Saksen-Anhalt (- 3,5 procent) en Rijnland-Palts (-3 procent). De Duitse anti-migratiepartij Alternative für Deutschland (AfD) heeft juist flink gewonnen bij de verkiezingen.

In Nieuwsuur vanavond het laatste nieuws rond de deelstaatverkiezingen, onder meer met correspondent Jeroen Wollaars.

Merkels CDU lijdt gevoelig verlies bij deelstaatverkiezingen

Grootste partij

De grote winnaar van de deelstaatverkiezingen is dus de AfD. Die partij won het meest in Saksen-Anhalt, waar de partij van Frauke Petry op ongeveer 24 procent van de stemmen kan rekenen. Een historisch resultaat voor een nieuwkomer in Duitsland. In Baden-Württemberg komt AfD vermoedelijk uit op ongeveer 15 procent en in Rijnland-Palts op bijna 12 procent.

In Baden-Württemberg worden de Groenen voor het eerst ten koste van de CDU de grootste partij, maar het is de vraag of in die deelstaat de coalitie met de SPD kan blijven regeren. In Rijnland-Palts blijft de sociaal-democratische SPD met ongeveer 37 procent de grootste partij.

"We zien in deze verkiezingen boven alles dat kiezers zich in grote getale afkeren van de grote gevestigde partijen en stemmen voor onze partij", zegt AfD-leider Petry. "Ze verwachten uiteindelijk van ons dat wij de oppositie vormen die er al heel lang niet is geweest in het Duitse parlement en ook in sommige deelstaten."

Het vluchtelingenbeleid van Merkel, aanvankelijk openhartig maar inmiddels strenger, is de belangrijkste reden voor mensen in Saksen-Anhalt om op de AfD te stemmen. Maar er heerst al langer ontevredenheid. De bevolking van deze deelstaat heeft niet echt geprofiteerd van het economische succes van de rest van het land. Ook is er veel bezuinigd op politie en andere overheidsinstellingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl