Een bezoeker van een AfD-manifestatie met een anti-Merkelshirt
NOS Nieuws

Opmars rechts-populisten verwacht bij Duitse deelstaatverkiezing

De rechts-populistische partij AfD lijkt de grote winnaar te worden bij de deelstaatverkiezingen in Mecklenburg-Vorpommern. Het vluchtelingendebat domineerde de afgelopen weken de verkiezingscampagne in de noordoostelijke Duitse deelstaat. Om 08.00 uur vanmorgen zijn de stembureaus opengegaan.

De CDU, die nu nog met de SPD de deelstaatregering vormt, lijkt zwaar te gaan verliezen als gevolg van de onvrede over het asielbeleid van CDU-bondskanselier Merkel.

De AfD staat in de meest recente peiling van de tv-zender ARD op 21 procent van de stemmen, en zou de CDU (20 procent) daarmee voorbij kunnen streven. De SPD komt volgens de voorspellingen, zij het met fors zetelverlies, als grootste partij uit de bus. Maar er wordt ook rekening mee gehouden dat de rechts-populisten met die eer gaan strijken.

Merkel uit de gratie

In haar 'eigen' deelstaat - Merkels kiesdistrict ligt in Mecklenburg-Vorpommern - wil slechts de helft van de kiezers dat Merkel zich bij de Bondsdagverkiezingen van volgend jaar opnieuw verkiesbaar stelt als bondskanselier. Meer dan driekwart van de kiezers uit Mecklenburg-Vorpommern meent dat Merkels vluchtelingenbeleid schade heeft aangericht aan de CDU, aldus de ARD.

Het vluchtelingenvraagstuk heeft de deelstaat scherp verdeeld, blijkt uit de peiling. Bijna de helft van de kiezers zegt dat ze bang zijn geworden door de komst van veel vluchtelingen naar Duitsland. Daartegenover zegt 43 procent dat de vluchtelingen een verrijking van de Duitse samenleving betekenen.

De AfD heeft in de campagne duidelijk gemaakt dat de grenzen gesloten moeten worden voor vluchtelingen, en dat veel van hen die al toegelaten zijn teruggestuurd moeten worden. De partij heeft in de afgelopen twee jaar in acht deelstaatparlementen haar intrede gedaan.

De stembureaus sluiten om 18.00 uur. Op dat moment komen de Duitse media met de eerste prognoses over de verkiezingsuitslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl